2024. július 28., vasárnap

Ninkov K. Olgáé a Forum Képzőművészeti Díj

A Forum Képzőművészeti Díj bírálóbizottsága (Penovác Endre, Szarka Mándity Krisztina és Torok Melinda) november 27-én megtartott ülésén egyhangú döntéssel a 2013. évi Forum Képzőművészeti Díjat Dr. Ninkov K. Olga művészettörténésznek ítélte oda.

Ninkov K. Olga az Eötvös Lóránd Tudományegyetem Bölcsészettudományi Karának művészettörténet és néprajz szakán szerzett diplomát 1990-ben, majd ugyanitt doktori fokozatot 2011-ben. A szabadkai Svetozar Marković Gimnázium tanáraként és a Zentai Városi Múzeum első művészettörténészeként dolgozott 1991 és 1997 között. Jelenleg a Szabadkai Városi Múzeum művészettörténésze, múzeumi tanácsosa.

2013-ban jelent meg Az idő arcai I. – A szabadkai Városi Múzeum művészeti osztályának arcképei című kétnyelvű, átfogó munkája, amely a szerzőre jellemző alapossággal (leírással, katalógusadatokkal, a portréalanyok életrajzi adataival, részletes szakirodalommal) mutatja be a múzeumban őrzött több mint 450 portrét. A tavalyi év folyamán számos kiállítás és a hozzájuk kötődő katalógus előkészítésén dolgozott, megszervezte a szecesszió világnapjának első megünneplését Szabadkán. A helyi vonatkozású képzőművészek munkáinak feltárásán, a képzőművészeti gyűjtemények fáradhatatlan feldolgozásán és bemutatásán túl folyamatosan figyelemmel kíséri és szakmai támogatással is ösztönzi a pályakezdő művészeket, művészettörténészeket.

Mindezek alapján a zsűri meggyőződése szerint a 2013-as Forum Képzőművészeti Díj méltó kezekbe került.