2024. július 28., vasárnap

B. Szabó György Emléknapok Nagybecskereken

A nagybecskereki Petőfi MME székházában tegnap koszorúzással és festőtáborral zárult az idei, XXV. B. Szabó György Emléknapok rendezvénysorozat.

A nagybecskereki születésű B. Szabó György a jugoszláviai magyar közélet, tudomány és képzőművészet kiemelkedő személyisége volt, a helybeli Petőfi MME egyik alapítója és első titkára, akinek emlékét az egyesület hagyományos rendezvényével őrzik. Rövid életének egy részét Újvidéken töltötte, de a neve elé illesztett B betű – ami Becskerekit jelent – a Bega-menti városhoz való kötődését hangsúlyozta.

– Sajnos évről-évre kevesebben vagyunk, és ez a létszámcsökkenés rányomta bélyegét a rendezvényünkre is. Azonban úgy gondolom, hogy mindaddig, míg egyetlen ember emlékezik az ő tevékenységére és alkotásaira, addig érdemes ezt csinálni, mondta Tóthné dr. Glemba Klára, a Petőfi MME elnöke.

A rendezvénysorozat keretében irodalmi délutánt tartottak, az Art Klub pedig festőtábort szervezett, amelyen 24 óbecsei, újvidéki, muzslyai, nagybecskereki és botosi festő alkotott együtt.

Tegnap megkoszorúzták az egyesület székházában levő emléktáblát. Pénteken, az újvidéki Futaki úti temetőben pedig – tisztelői és családja jelenlétében – a Petőfi MME tagjai emlékkoszorút helyeztek B. Szabó György sírjára.