2024. július 28., vasárnap

A Képzőművészeti Találkozó Modern Galéria ezentúl Kortárs Galéria

A szabadkai Képzőművészeti Találkozó Modern Galéria igazgatóbizottsága és Szabadka város képviselő- testületének döntése értelmében a képzőművészeti intézmény megváltoztatta nevét. A Képzőművészeti Találkozó Modern Galéria ezentúl szabadkai Kortárs Galéria.

Az immár Kortárs Galéria néven működő intézmény 1962-ben jött létre, Képzőművészeti Találkozó Palics néven, az első években pedig a jugoszláviai képzőművészeti telepek kísérésére, dokumentálására és az ott készült alkotások gyűjtésére fókuszált. Az első tárlatokra is Palicson került sor, jellegüknél fogva Képzőművészeti Találkozó megnevezéssel. Az intézmény újraalakult, 1968-tól a Raichle-palotában. Utalva a kezdetekre Képzőművészeti Találkozó Palics–Szabadka néven működött, idővel pedig elmaradt az elnevezésből a Palics. A galéria 2006-ig Képzőművészeti Találkozó Szabadka volt, onnantól pedig Képzőművészeti Találkozó Modern Galéria Szabadka.

A jelenlegi névváltoztatás célja a kontinuitás megteremtése az alapításkor megfogalmazott célkitűzéssel, azaz a kortárs vizuális művészet intézményes bemutatásával. A névváltoztatás kronológiája is azt bizonyítja, hogy a galéria szükségesnek érzi identitása megfogalmazását, egyúttal nyitott a fejlődésre. A Kortárs Galéria ragaszkodik az alapjaihoz, az értékeihez és az ötvenhárom évvel ezelőtt kezdődő missziójának beteljesítéséhez.