2024. július 28., vasárnap

Sercegő toll és egyéb emlékek

Bíró Miklósra és Szalma Lászlóra emlékeznek a barátok, ismerősök, alkotótársak

Mindenki hozza el a birtokában lévő Bíró- és Szalma-alkotásokat és az alkotókhoz fűződő emlékeit is, hogy a kiállított képek mellett bensőséges hangulatú beszélgetéssel emlékezhessünk e két feledhetetlen alkotóra – ez volt Török István festőművész elképzelése, amikor elkezdte szervezni a Bíró–Szalma-emléktárlatot. Olyanokat keresett meg tehát, akik ismerték a két alkotót és akik őriznek is tőlük képeket. Mint mondja, mindenki szívesen fogadta az ötletet. Így a ma, december 2-án 17 órakor, a palicsi könyvtár kiállítótermében nyíló tárlat képei Biacsi Antal, Miskolczi József, Dudás Károly, Szabó Attila, Petrik Tibor, dr. Kinka Ferenc, Fodor László, Szalma Viktória, Török István gyűjteményéből származnak. Mindkét alkotótól 10-12 alkotás kerül a falakra, grafikák, rajzok, de olajfestmények is láthatóak lesznek az elkövetkező két hétben.

A kiállítás megnyitását követően kötetlen beszélgetésre invitálja a barátokat, alkotótársakat a szervező, hogy az egykor együtt töltött idő, a közös élmények felidézésével emlékezhessenek a két festő- és grafikusművészre. Az emléktárlat mindkettejük halálának évfordulójához kapcsolódik, Bíró Miklós 40, Szalma László pedig 10 éve hunyt el.

– Biztosan mindannyiunknak van néhány kedves emléke, s az emléktárlat valódi ízét bizonyára majd a megnyitót követő beszélgetés adja meg. A szervezés során gyakran felidéződött bennem a Csurgói Ifjúsági Művésztelep, ahol összegyűltek a fiatal alkotók, köztük Szalma László is. Vele magyarországi művésztelepekre is jártunk. És a művésztelep füzete is eszembe jut, amelybe bele lehetett rajzolni, és amelyben Bíró-rajzokat találni. Szinte még ma is hallom, ahogyan sercegett Bíró tolla. Miklós ugyanis sok kis apró vonallal rajzolt, sokszor hallottam ennek hangját – mondta Török István.