2024. július 28., vasárnap

A Lámpás fénye felragyogott

Zentán szombaton este nagy érdeklődés mellett nyílt meg az idei Lámpás című kiállítás

Nagy érdeklődés mellett nyílt meg szombaton este a zentai Alkotóházban a hatodik Nemzetközi Művészeti Műhely Lámpás című kiállítása, amelynek keretében a nyári és az őszi műhelyekben készült alkotásokat tekinthetik meg az érdeklődők, akiket a szervezők idén az ünnepélyes tárlatmegnyitója mellett több kísérőprogrammal is vártak.

Mezei Erzsébet a kiállítás megnyitásakor (Máriás Endre felvétele)

Mezei Erzsébet a kiállítás megnyitásakor (Máriás Endre felvétele)

A Lámpás című kiállítást Mezei Erzsébet, a Zentai Képzőművészeti Alkotóműhely vezetője nyitotta meg, aki elmondta, idén hatodik alkalommal találkoztak a képzőművészek a Zentai Képzőművészeti Alkotóműhelyben, a július 1. és 5. között megrendezett nyári, valamint a november 6. és 8. között megtartott őszi műhelymunkán. A Lámpás című kiállításon a két találkozás során készült alkotásokat tárták a közönség elé az alkotók, Argyelán Zita, Bicskei Anikó, Bott Mária, Csikós Tibor, Dunja Branovački, Fődi Éva, Kis Butterer Márta, Una Kosic, Kovács Éva, Molnár Imre, Szalma Viktória, Újházi Adrienn és Mezei Erzsébet. Hozzátette, a műhelymunkán az idén is fontos szerepet kapott a kísérletezés, valamint egymás alkotói szemléletének és művészi látásmódjának megismerése, hiszen ezúttal is olyan képzőművészek találkozásáról és együtt alkotásáról volt szó, akik alkotásaik révén művészetükkel egymást és egyben önmagukat is gazdagítani tudták, aminek eredményei a kiállításon látható alkotásokon is tetten érhetők.

A kiállítás megnyitóját az adai Kócos Zenekar produkciója tette ünnepélyesebbé, amelynek tagjai Zenta környéki, valamint bogyiszlói népdalokat adtak elő, majd a rendezvény végén a szervezők a közönség soraiban helyet foglalók között kisorsoltak egy alkotást is, amelyet Berta Fanni nyert meg.

A kiállítás megnyitóját az adai Kócos Zenekar produkciója tette ünnepélyesebbé (Máriás Endre felvétele)

A kiállítás megnyitóját az adai Kócos Zenekar produkciója tette ünnepélyesebbé (Máriás Endre felvétele)

 – Az idén a Lámpás című kiállítás megnyitója alkalmából egész napos programsorozattal vártuk az érdeklődőket, hiszen a délelőtti órákban Rajzoljunk karácsonyt! címmel szerveztünk képzőművészeti műhelyt a legkisebbek számára, akiknek József Attila Betlehemi királyok című versét olvastam fel, és a vers általi ihletettség nyomán készítették el az alkotásaikat. Mezei Kinga népdalt tanított, Baji Endre pedig a karácsonyi ünnepkörhöz kötődő népszokásokról beszélt a gyermekeknek. Emellett egész nap képzőművészeti míves portékák bemutatója is várta a látogatókat az Alkotóház udvarán, ahol válogatott képzőművészeti alkotásokat, valamint iparművészeti és kézműves termékeket állítottunk ki. A délutáni órákban Kiss Katalin vezetésével kézművesműhelyt tartottunk a gyermekek számára, akik a csuhéból készült dísztárgyak kialakításának technikáját is elsajátíthatták. A központi program pedig idén is a Lámpás című kiállítás megnyitója volt, ahol a nyári és az őszi képzőművészeti műhelyekben készült alkotásokat állítottuk ki – hangsúlyozta lapunknak nyilatkozva Mezei Erzsébet, hozzátéve, a kiállítás anyagában az egyéb technikával készült képek mellett idén különösen sok grafikai alkotás jelent meg, ami azért örömteli számukra, mert az alkotóműhely munkáját a jövőben szeretnék mindinkább ilyen irányba terelni. – Az alkotóműhely munkáját fokozatosan szeretnénk a grafika felé terelni, egyrészt azért, mert Vajdaságban nem nagyon vannak grafikai művésztelepek, másrészt viszont azért, mert úgy gondoljuk, ezáltal lehetőségünk nyílna arra is, hogy minden évben kiemeljünk egy-egy grafikai technikát, ami az adott évi munkánk középpontjában állna. De természetesen a továbbiakban is azt tartjuk majd a legfontosabbnak, hogy a meghívott művészek szabadon alkothassanak, mindenki a saját ötleteit és elképzeléseit valósíthassa meg annak érdekében, hogy a jövőben is fontos szerepet kaphasson a kísérletezés, valamint egymás alkotói szemléletének és művészi látásmódjának megismerése is – tette hozzá a Zentai Képzőművészeti Alkotóműhely vezetője, aki elmondta, a Lámpás című kiállítás anyaga a tervek szerint február elejéig lesz megtekinthető a zentai Alkotóházban.