2024. július 29., hétfő

Szajkó István kiállítása Zomborban

Kedden este a zombori közönség is találkozhat a Szajkó István vásznain megjelenített kerékpárosokkal és magányos biciklikkel, sárga és vörös postaládáival, ködbe vesző tájaival, épületeivel, vízparti tájaival, a festő narratív poétikájának markáns elemeivel.

Szajkó István 1955-ben Csonoplyán született. Újvidéken grafikai szakon végezte az iparművészeti középiskolát, majd Zágrábban diplomázott a Képzőművészeti Akadémia festészeti szakán, Nikola Reiser osztályában. Tagja a Vajdasági Képzőművészek Egyesületének és a Magyar Köztársaság Művészeti Alapjának. Munkásságát számos díjjal ismerték el, eddig mintegy száz alkalommal állított ki önállóan.

Szajkónak az elmúlt év végén szülőfalujában nyílott kiállítása, amivel négy évtized elteltével tért vissza a faluba, ahol először még gyerekként mutatta be alkotásait. Ma Nyugat-Bácska központjában, Zomborban, a Laza Kostić Művelődési Központ galériájában állítja ki végtelenül leegyszerűsítettnek tűnő, ugyanakkor bonyolult jelentéslehetőségeket hordozó festményeit. A 19 órakor kezdődő kiállítást David Kecman Dako és Fekete J. József zombori, valamint Boško Krstić szabadkai író nyitja meg.