2024. július 17., szerda

Régi fényében tündököl Szent Margit vitrázsa

Befejeződött az Árpád-házi Szent Margitot ábrázoló vitrázs restaurálása – A gyönyörű kép vagy a szabadkai püspökség galériájába, vagy egy templomba kerül

2011-ben Boris Mašić apatini helytörténész, a délvidéki német templomok kutatója a kerényi templom padlásán megtalált három, nagyon rossz állapotban lévő üvegablakot, amely Szent István királyt, Szent László királyt és Árpád-házi Szent Margitot ábrázolja. Csodával határos módon történt meg ezeknek a műalkotásoknak a meglelése, valamikor az első világháború után kerülhettek a padlásra, Mašić több tonna szennyeződés és galambpiszok alatt bukkant rájuk, és értesítette a szabadkai püspökséget. Kiderült, hogy Kratzmann Ede budapesti üvegfestő készítette e műveket, és annak ellenére, hogy rossz állapotban voltak, kimagasló műértékről van szó. A restaurálásért a Bethlen Gábor Alaphoz pályáztak. Az Árpád-házi Szent Margitot ábrázoló vitrázs restaurálását Korhecz Papp Zsuzsanna restaurátor vezetésével a szabadkai M&K Tiffany műhely végezte.

– Egy festmény restaurálására elegendő támogatást kaptunk meg, és a legteljesebb állapotban lévő ablak restaurálásához kezdtünk hozzá. Több hónapig, ősztől mostanáig tartott a munka. Minden meglévő, eredeti üvegszilánkot megőriztünk, a hiányzó részeket kipótoltuk. Jelenleg az ablak a szabadkai püspökség tulajdona, a tervek szerint a további két ablak restaurálására is pályázunk, amikor elkészülnek, akkor a püspökség múzeumában állítják majd ki, vagy ha lehetőség nyílik arra, hogy templomokba legyenek és valódi funkciójukba visszakerüljenek, akkor az fog megtörténni – tudtuk meg Korhecz Papp Zsuzsannától.