2024. július 29., hétfő

Tiltakozásra szólítanak fel

Tartósan bezárták a SULUV galériáját Újvidéken

Kiállításmegnyitó helyett a Vajdasági Képzőművészek Egyesületeinek Szövetsége (SULUV) támogatásra szólítja fel a művészetpártoló közönséget, miután arra kényszerült, hogy tartósan bezárja a szövetség újvidéki képtárát. Az egykori korzón, a Mihailo Pupin sugárúton levő galéria 45 évig állt a közönség szolgálatában, ezúttal másodízben kényszerültek a bezárására.

A 65 éves szövetség ugyanolyan válságos időszakot él meg, mint maga a képtár, a tavalyi adósságok után ugyanis az illetékes minisztériumok nem mutattak megértést a képtár közönsége és a szövetség rendes tevékenysége, illetőleg különféle projektumai iránt – áll a szövetség közleményében, mely leszögezi, hogy a művelődési és tájékoztatási minisztérium a pénzek megvonása ellenére a kimagasló egyesületek státuszába sorolta. Hogy mit jelent ez a paradoxon? A közlemény szerint – mely a galéria kirakatán is olvasható –, a szövetség helyzete hűen illusztrálja a pillanatnyi társadalmi állapotokat és a kultúrához való viszonyulást.

A szövetségnek 500 tagja van, ők nem tartoznak semmilyen politikai csoportosuláshoz, csupán a művészeti eszmék mögé sorakoztak fel. Ugyanakkor nem hajlandóak tovább abban a szemfényvesztésben részt venni, mely szerint a kultúra társadalmi támogatás nélkül is, csak úgy magától funkcionál. „Nem tudunk tovább hozzájárulni a látszat vagy a folyamatosság mindenáron való fenntartásához. Képtárunk bezárásával tiltakozunk abban a városban, mely Európa kulturális fővárosa címére pályázik, és kérdezzük: milyen kulturális hagyatékot adunk tovább a jövő nemzedékeknek, ha leírjuk a kortárs művészeti törekvéseket.”