2024. július 28., vasárnap

Művészlobogók kiállítása Újvidéken

Nemzetközi kortárs művészeti fesztivál zajlik a tartományi székvárosban

A Dunai Dialógusok 2017 Kortárs Művészek Fesztiválja keretében tegnap az újvidéki Zmaj sétálóutcában és a Svetozar Miletić utcában dr. Katarina Bajcurova, a pozsonyi Nemzeti Galéria munkatársa ünnepélyesen megnyitotta a művészlobogók kiállítását. A Duna menti Régió Művészzászló Kiállításán 54 ország művészeinek 65 nem szokványos, művészi zászlóját tekinthetik meg a polgárok séta közben.

Vesna Latinović, a fesztivál igazgatója elmondta, hogy a zászlók nem hivatalos jellegűek, nem országuk ideológiai, politikai nézeteit képviselik, a képzőművészek a maguk szubjektív véleményét, élményét fejezték ki arról a világról, amelyben élnek. Az intim világuk, a meggyőződésük a fő témája az idei Dunai Dialógusok fesztiváljának. Rudolf Sikora jeles szlovákiai művész, aki nem tudott jelen lenni a rendezvényen a Miletić utcában lengedező lobogóinak az Egyedül a zászlókkal (Alone with flags) címet adta.

Ma, szerdán11 órakor a Duna utca 37. alatti Vajdasági Kortárs Művészek Múzeumában Hasonlóságok és különbségek. Aktuálisok történések Montenegró és Szerbia művészetében című kerekasztal-beszélgetésre hívják az érdeklődőket. A kétnapos rendezvényt a Bel Art galéria szervezte ötödik alkalommal.