2024. szeptember 1., vasárnap

Keresztek és szimbólumok

Adán megnyílt Kiss Butterer Márta Keresztjeink című kiállítása

A Szarvas Gábor Nyelvművelő Napok zárónapjának programja keretében nyílt meg szombaton délelőtt Adán, a Szarvas Gábor Könyvtár képtárában a neves nagykikindai születésű, jelenleg Újvidéken élő művész, Kiss Butterer Márta Keresztjeink című kiállítása, amelyet Barna Kolozsi Valéria adai szobrászművész nyitott meg, aki a nagyszámú érdeklődő előtt bemutatta Kiss Butterer Márta életművének legfontosabb állomásait, valamint beszélt legfontosabb eddigi kiállításairól és legkiemelkedőbb díjairól is, köztük az Ada községhez kötődő Novak Radonjić-plakettről is, amire a művésznő saját elmondása szerint mindmáig az egyik legkedvesebb elismeréseként tekint.

– A most bemutatott Keresztjeink című kiállítás anyagát valójában egy korábbi szabadkai kiállításra készítettem, amely a Szent István-napi ünnepséghez kötődött, aminek köszönhetően elsőként magát a Szent Istvánt ábrázoló alkotást hoztam létre, majd azt követően szép sorjában a többi alkotást, amelyek zöme különféle kereszteket ábrázol. Ezek a keresztek szimbolikus jelentéssel bírnak. Különböző fa objektumok, amelyek igazándiból mégsem tekinthetők objektumoknak, hiszen valamennyien szubjektíven éljük meg őket. Az alkotások nagyon különbözőek, vannak köztük feszületek is, de akadnak olyan keresztek is, amelyek igen mély érzéket ábrázolnak. Megörökítettem például azt a percet, amikor az egyik embernek át kell adnia a másik embert a másvilágnak, azaz amikor el kell engednie a másik embert, és más hasonlóan megrendítő pillanatokat is – magyarázta a kiállítás megnyitóünnepségét követően Kiss Butterer Márta, majd hozzátette: – Mivel magam is nagyon erősen kapcsolódom a szülőföldemhez, ugyanis nagyon szeretem Vajdaságot, olyannyira, hogy akármerre járok, gondolatban minden virágot, minden madarat, minden házat megcsókolok, a kiállított alkotásaimon is fellelhetőek a régi idők emlékei, köztük például édesanyám dísztányérja vagy a nagymamám különféle használati tárgyai is, amelyek éppen ezt a személyes kötődést hivatottak kifejezni.

A Keresztjeink című kiállítás október 25-éig mindennap 8 és 16 óra között tekinthető meg Adán, a Szarvas Gábor Könyvtár képtárában.