2024. július 17., szerda

A puszta kincsei

A szabadkai Városi Múzeum projektuma keretében a kulturális pontok kiépítése a következő lépés

Tavaly januárban kezdődött a szabadkai Városi Múzeum és a kiskunhalasi Torma János Múzeum közös határon átnyúló IPA projektumának megvalósítása, A puszta kincsei címmel. Ennek keretében a Duna és Tisza között húzódó térség, vagyis a kiskunhalasi járás és az észak-bácskai körzet régészeti, művészeti, néprajzi, történelmi értékeit igyekeztek feltárni a szakemberek.

Hulló István, a szabadkai Városi Múzeum igazgatója elmondta, a régészeti kutatást a magyarországi kollégák végezték, a többi terület kutatásával pedig elsősorban a szabadkai szakemberek foglalkoztak.

– Volt egy sikeres konferenciánk a szecesszióról, hiszen a kulturális útvonal jelentős része éppen ez a városunkban megtalálható építészeti stílus, majd meghatároztuk azokat a pontokat, amelyekre akár turisztikai útvonalakat is lehet építeni. Ez összesen 228 pontból áll, ebből százöt a halasi régióban található, százhuszonhárom pont pedig az észak-bácskai körzetben van, pontosabban Szabadkán, Topolyán és Kishegyesen. Múzeumunkban a most megnyíló Utak és kultúrák elnevezésű kiállítás is része a projektumnak, melyben gazdagon illusztráljuk a régiók gazdagságát, és hogy nagyon sok turista számára tudunk értékeket bemutatni. Egy ehhez hasonló kiállítás nyílt meg Kiskunhalason is, és a két kiállítás anyagát egy albumban foglaltuk össze. A projektum az év végén zárul, addig pedig szeretnénk körbejárni a pontokat és vándorkiállításokat szervezni, elkészíteni az ezeket a pontokat tartalmazó weboldalt, és egy turisztikai füzetet készíteni, amelyen keresztül népszerűsíthetjük azt a gazdagságot, ami jellemző erre a régióra.

Szakál Aurél, a kiskunhalasi múzeum igazgatója még hozzátette, Kiskunhalas és Szabadka környéke kulturális értékeinek bemutatásában egy jelentős állomáshoz értek, és a továbbiakban a kulturális út építése vár rájuk.

A sajtótájékoztató után került sor a projektumhoz kötődő kiállítás megnyitójára is, melyen Gyovai István, Kiskunhalas polgármestere is jelen volt, aki kiemelte, korábban a két város között nagyon szoros baráti, rokoni, gazdasági és kulturális kapcsolat volt, mely az utóbbi években sajnos meglazult.

– Ezek a kapcsolatok most újra megerősödni látszanak, mindennaposakká válnak. Nagyon fontosak ezek a kulturális bemutatások, apró részletekből, hétköznapi tárgyakból megismerjük az elmúlt évtizedeket, évszázadokat, s ezek összessége ad egy képet magunkról, egymásról. Bízom benne, hogy ez a két kiállítás is azt a célt szolgálja, hogy rövid időn belül hétköznapi kapcsolatokká válnak ezek a most ünnepnek számító kapcsolatok – szólt Gyovai az egybegyűltekhez.

A kiállítást Kern Sólya Mária, a városi képviselő-testület elnök asszonya nyitotta meg.

– Ilyen rendezvényeken gyakran felteszik a kérdést, miért is ilyen fontosak számunkra az ilyen projektumok. Azért, mert a közös programok megvalósítása összeköt. A kutatás eredményei rámutatnak, ápolják, megőrzik a közös hagyományainkat, kultúránkat, és ez a projektum is a korábban kialakult jó kapcsolat továbbépítését, ápolását szolgálja – mondta az elnök asszony.