2024. július 17., szerda

Tavaszi tárlat tizenegyedszer is

Az egyéni stílus kialakítása a cél – véli Boros György, a Népkör MMK Oláh Sándor képzőművészeti szakosztályának vezetője

Tizenegyedik tavaszi tárlatát rendezte meg a szabadkai Népkör MMK Oláh Sándor képzőművészeti szakosztálya. 18 felnőtt és 33 gyerek amatőr alkotó alkotásait tekinthettük meg a szabadkai Szabadegyetem galériájában. Boros György, a szakosztály vezetője elmondta, az alkotás mérete a felnőttek részére az idén meg volt szabva, 50×50 centiméteres méretű képeket állíthattak ki, 1–3 alkotást, és akril technikával dolgoztak. A gyerekek grafikai technikával készült műveiket mutatták be, rézkarcot és akvatinta technikával készülteket. Az utóbbival, amely a rézkarcnál valamivel bonyolultabb eljárás, nemrég óta ismerkednek az ügyes kezű kis alkotók. Attól függően, hogy a gyerekek milyen szorgalmasak voltak, akár 6 művet is kiállíthattak.

– A munka folyamán alakul ki, hogy milyen alkotások kerüljenek a falra. Adok témaötleteket, és nagyon fontos, hogy a technikai korrektség meglegyen – hangsúlyozta Boros György. – A rajztudástól függ, hogy mikor jut el valaki egyik technikától a másikig. A gyerekekkel úgy dolgozok, ahogy amikor először eljön valaki az órára, rajzoltatok vele valamit, hogy meglássam, hogyan rajzol, hogy hol a hiba, min kell javítani, mit kell fejleszteni, merrefelé kell haladnunk.

A kiállításra készült alkotások tematikáját a felnőttek maguk határozhatták meg, általában tájképeket festenek, legtöbbször a vajdasági tájból merítenek ihletet.

– Az az én célom, hogy ráneveljem az idősebbeket is arra, hogy próbáljanak kialakítani egy egyéni, sajátos stílust. Ne az legyen, hogy egy fényképről csináljanak még egy képet, vagy leutánoznak menő témákat. Nálam se tanya, se gémeskút nincs, mert nem nyúlunk olyan motívumhoz, amit nem tudtak átélni, amivel nem találkoztak. A gyerekeknél, főleg azoknál, akik évek óta járnak az órákra, ránézésre tudom, hogy kinek a munkája. Ez a lényeg. Persze a témák a korosztályokkal összefüggésben változnak is, hiszen a középiskolás korosztállyal már nem lehet olyat rajzoltatni, hogy a kislány fogja a kezében a macskát. Amit nagyon szívesen csinálunk, azok az ex librisek, azaz a kisméretű grafikák. A felnőttek kategóriájában részt veszünk most a Bor és szőlő témájára hirdetett pályázaton – tudtuk meg a szakosztály vezetőjétől.