2024. július 20., szombat

A csillagfiú színre lép

Bemutatóra készül a Zentai Magyar Kamaraszínház társulata

Bemutatóra készül a Zentai Magyar Kamaraszínház társulata, amelynek tagjai Oscar Wilde A csillagfiú című művét viszik színre Kálló Béla rendezésében. A szöveget Oláh Tamás alkalmazta színpadra, és az ő nevéhez fűződik a dalszövegek megírása is. Az előadás zenéjét Bakos Árpád szerezte, a jelmezeket Pešić Aleksandra tervezte, a koreográfiák pedig Varga Krisztina munkáját dicsérik.

Az előadás alkotói a bemutatót megelőző sajtótájékoztatójukon elmondták, rendkívül izgalmas próbafolyamaton vannak túl, hiszen annak ellenére, hogy alapvetően gyermekelőadást terveztek készíteni, nem kizárólag a gyermekeknek ajánlható produkció született, hanem olyan, amelyet a tanulni akaró felnőttek is megtekinthetnek majd, hiszen a mese felülemelkedik a korokon és a stílusokon, a földrajzi meghatározásokon és a népcsoportokon is.

– Nagyon fontos számunkra az új előadásunk, amely Oscar Wilde szövege alapján készült, amit Oláh Tamás dramatizált, és ő írta hozzá a dalszövegeket is, hiszen zenés produkcióról van szó, amelyben kipróbálhatjuk az frissen szerzett mikroportjainkat is. Az előadás rendezője Kálló Béla, a zeneszerzője Bakos Árpád, a koreográfusa Varga Kriszta, a jelmeztervezője Pešić Aleksandra, a szereplői pedig Dévai Zoltán, Lőrinc Tímea, Nešić Máté, Papp Arnold, Rutonić Róbert és Virág György – hangsúlyozta Wischer Johann, a Zentai Magyar Kamaraszínház igazgatója, aki elmondta, a gyermekelőadások elkészítésére is igyekeznek kiemelt figyelmet fordítani, azokat sem veszik félvállról, ami – ahogyan fogalmazott – jól látszik az alkotói gárdából is. – Azért is vesszük annyira komolyan ezt az előadást, mert igen fajsúlyos darabról van szó, a mese önmagában is az, az pedig, ahogyan továbbgondoltunk, még inkább azzá teszi. Ehhez társul a kiváló zene, a látványos koreográfiák sora és a különleges látványvilág, ami arra ösztönöz bennünket, hogy minden szempontból megpróbáljuk kihozni magunkból a maximumot – tette hozzá, a Zentai Magyar Kamaraszínház igazgatója, akivel mindebben az előadás rendezője is egyetértett. – A csillagfiú olyan előadás, amely minden szinten kinövi a kereteit, gyerekelőadásként indultunk neki, most viszont már ott tartunk, hogy bátran kijelenthetjük, a felnőtteket is megszólítja, ugyanis olyan eszközökkel mesél, és olyan kompozíciót teremt a színpadon, amelytől egy felnőtt is megszólítottként kell, hogy érezze magát. A történet egy olyan erkölcsi tanmesét tár elénk, nem is csupán a mondanivalója vagy az üzenete által, amit az ember elvisz magával a szívében, az elméjében, vagy esetleg a magatartásában, hanem önmagában is, amitől sokáig megérintve érezhetjük magunkat általa – emelte ki Kálló Béla, akinek szavaihoz csatlakozva Oláh Tamás, az előadás dramaturgja kifejtette, Oscar Wilde romantikus mesevilága amellett, hogy romantikus és mesés, nagyon mélyen emberi és szívbemarkoló is. – Oscar Wilde szövege ideális választás akkor, ha egy történetet olyan módon kívánunk színpadra állítani, ahogyan azt mi szerettük volna. A mesélés gesztusa ugyanis nagyon fontos számunkra, éppen ezért az egész előadáson végigvonul, és a szövegkönyv összeállításakor is nagyon fontos volt az, hogy Oscar Wilde gyönyörű, romantikus nyelvezete megmaradjon, mind a dialógusokban, mind azokban a dalszövegekben, amelyeket az előadáshoz írtam – magyarázta Oláh Tamás, hozzáfűzve, éppen ezért esetenként át is vett néhányat az Oscar Wilde-i sorok közül, és bizonyos dalszövegrészeket azok továbbírása révén alkotott meg.

– Az volt a célunk, hogy összművészeti produkció szülessen, amelyben a színházművészet mellett fontos szerep jut a zenének, a táncnak és a képzőművészetnek is, annak érdekében, hogy a nézők ki tudják szélesíteni a saját látókörüket, ismeretekhez tudjanak jutni, tágulni tudjon a képzetviláguk, és meg is tudjanak ihletődni. Az előadásban egy olyan technikát használunk, amitől az túldimenzionálódik, egészen pontosan egy hálót, amire rávetítünk különféle festményeket, és tulajdonképpen ezeken a képeken keresztül nézzük az előadást – fejtette ki Kálló Béla, hozzátéve, mindebben fontos szerep jut a mozgásnak, a kortárs tánc elemeinek is. – Az volt a rendező kérése, hogy mivel nincs díszletünk, csupán hálóink vannak, ezért az eseménysort, a történet dramaturgiai ívét a színészek testén keresztül próbáljam meg láttatni, tehát például annak ábrázolására, ahogyan a szereplő bemegy az erdőbe, és véghezviszi az ámokfutását, nincs más eszközünk, kizárólag a színészek, éppen ezért ahhoz elsősorban a kortárs tánc elemeit tudjuk használni, ami azt eredményezi, hogy nagyon sok kontaktmozgás van az előadásban, nemcsak a dalokban, hanem a jelenetekben is. Nem klasszikus értelemben vett zenés színházat látunk tehát, hanem amennyire a történet engedi, megpróbálunk elmenni a fizikai színház irányába – hangsúlyozta Varga Krisztina, az előadás koreográfusa, hozzátéve, nagy örömére szolgált, hogy a színészek egységesen jó fizikai állapotban vannak, hiszen ez koreográfusként nagymértékben megkönnyítette a munkáját.

A sajtótájékoztatón az előadás szereplői, Dévai Zoltán, Lőrinc Tímea, Nešić Máté, Papp Arnold, Rutonić Róbert és Virág György is megosztották gondolataikat az egybegyűltekkel. A csillagfiú című előadás bemutatóját, amelynek létrejöttét a Magyar Nemzeti Tanács, Zenta község önkormányzata, valamint a Nemzeti Kulturális Alap és a Békéscsabai Jókai Színház támogatta, március 24-én, csütörtökön 18 órától tartják majd meg a Zentai Magyar Kamaraszínházban.