2024. július 20., szombat

Én és a kisöcsém

Nagy sikerrel mutatták be a Szegedi Szabadtéri Játékokon a Budapesti Operettszínház előadását

Nagy sikerrel mutatta be a hétvégén a Szegedi Szabadtéri Játékok keretében a szegedi Dóm téren felállított szabadtéri színpadon az Én és a kisöcsém című előadását a Budapesti Operettszínház társulata, amelynek tagjai Réthly Attila rendezésében és parádés szereposztásban vitték színre Eisemann Mihály operettjét. A szegedi vendégszereplés kapcsán a Kelemen Katót alakító Szinetár Dóra és a Zolestyákot megformáló Jordán Tamás nyilatkozott lapunknak.

Azt követően, hogy az elmúlt évadban nem szerepelt operett a Szegedi Szabadtéri Játékok repertoárján, a rendezvény illetékesei idén szerettek volna egy klasszikus, a műfaj hagyományainak maradéktalanul megfelelő, fergeteges humorú produkcióval kedveskedni a Szabadtéri nézőinek. Ezért esett a választásuk a magyar színházak visszatérő sikerdarabjára, az Én és a kisöcsém című előadásra, amely új hangszerelésben és parádés szereposztásban került a Dóm téren felállított szabadtéri színpadra, olyan neves művészekkel előadásában, mint a főszereplőt, Kelemen Katót alakító Szinetár Dóra, vagy Benkóczy Zoltán, Dolhai Attila, Földes Tamás, Homonnay Zsolt, Janza Kata, Jordán Tamás, Peller Károly, Szendy Szilvi, Szerényi László és még sokan mások, akiknek tolmácsolásában olyan örökzöld dallamok csendültek fel, mint például az Egy kicsit angyal legyen, egy kicsit démon..., a Pá kis aranyom, pá... vagy a Mia bella Signorina, na, és persze az előadás címadó dala, az Én és a kisöcsém.

– Az Én és a kisöcsém című előadásban egy klasszikus nadrágszerepem van, ahol bár néhány jelenet erejéig törékeny leányzóként is megjelenek a színpadon, leginkább egy karakán fiatalember bőrébe bújva vagyok jelen az előadásban, és bár nagyon-nagyon szeretem Kelemen Katót is, de Vadász Frigyest talán még nála is jobban, hiszen alapvetően egy nagyon szimpatikus és szerethető figura, akit mindenki könnyen a szívébe tud zárni – magyarázta a produkció kapcsán lapunknak nyilatkozva Szinetár Dóra, a Budapesti Operettszínház színésznője. – Az előadásban a legnagyobb kihívást az jelenti számomra, hogy bírjam szuflával, ugyanis a produkcióban több olyan dalom is van, amelyekben egyszerre kell énekelnem és táncolnom, ráadásul igen intenzíven, ami – habár elvileg ez a foglalkozásom – nagyon nehéz dolog, és komoly kihívást jelent számomra az, hogy végig bírjam az iramot, és az utolsó pillanatig ugyanolyan energikus tudjak maradni, mint amilyen a kezdet kezdetén vagyok, de ennek ellenére nagyon élvezem ezt az előadást, hiszen jól esik egy olyan figura bőrébe bújni, aki eléggé távol áll azoktól az alakoktól, mint amilyeneket az elmúlt évek során a leginkább megszokhatott tőlem a közönség – tette hozzá Szinetár Dóra.

Az Én és a kisöcsém című előadás különleges színfoltja a Jordán Tamás által alakított Zolestyák, aki Szinetár Dóra Kelemen Katójával ellentétben nem nőből változik férfivé, hanem férfiből nővé. A Kossuth-díjas színművészt ritkán lehet hasonló komikus szerepekben látni, pedig saját bevallása szerint egyáltalán nem állnak tőle távol az ilyen típusú figurák.

– Réthly Attilával már korábban is dolgoztam együtt, hiszen rendezett engem, ennek ellenére nagy meglepetésként ért, amikor megkérdezte tőlem, hogy lenne-e kedvem részt venni az Én és a kisöcsém című előadásban, ugyanis azt mondta, van benne egy olyan prózai szerep, amelyet nekem szánna. Nagyon megörültem ennek a felkérésnek, hiszen a sok József Attila-versnek köszönhetően, amelyeket az elmúlt évek, sőt, évtizedek során elmondtam, általában mind a szakmában, mind a közönség körében úgy könyvelnek el, mint egy komor, búval bélelt embert, aki mindig sötét arccal járkál, és talán jobb átmenni egészen a túlsó oldalra, ha megjelenik valahol, miközben az alaptermészetem éppen ennek az ellenkezője – hangsúlyozta lapunknak nyilatkozva Jordán Tamás, a szombathelyi Weöres Sándor Színház igazgatója. – Nagyon örülök annak, hogy ebben az előadásban, amelyben olyan fantasztikus színészek szerepelnek, mint Szinetár Dóra, Dolhai Attila, Janza Kata, Homonnay Zsolt, Peller Károly és még sorolhatnám, jómagam is szerepet kaptam, és ugyan egyáltalán nem énekelek, mégis olyan jó értelemben vett vígjátékban tudok szerepelni, amelyben – ha úgy tetszik – szabadon bohóckodhatok, ugyanis nagyon élvezem ezt a világot, amely egészen másféle lehetőségeket nyújt számomra, mint a megszokott prózai darabok – fogalmazott Jordán Tamás.

A Budapesti Operettszínház Én és a kisöcsém című előadásának szövegét Szilágyi László írta, zenéjét Eisemann Mihály szerezte, és Lőrinczy Attila dolgozta át, az újrahangszerelésben pedig Bolba Tamás, Bíró Rudolf, Kemény Gábor, Körmendi Péter, Podráczky Ákos és Varga Gábor működtek közre. A produkció koreográfusa Lőcsei Jenő, díszlettervezője Túri Erzsébet, jelmeztervezője Velich Rita, rendezője pedig Réthly Attila volt. A különleges hangulatú és a Szegedi Szabadtéri Játékokon osztatlan sikert arató előadásban a neves színészek mellett közreműködtek a Budapesti Operettszínház Musical Együttesének és Zenekarának tagjai is.