2024. július 20., szombat

Újabb sikerprodukciók Szegeden

A következő két hétvégén a Mamma Mia! és A nyomorultak is látható lesz a Szegedi Szabadtéri Játékokon

Két sikeres musical, a Mamma Mia! és A nyomorultak is szerepel majd a Szegedi Szabadtéri Játékok következő két hétvégéjének programján a Dóm téri szabadtéri színpadon. Az előbbi produkcióra már jó ideje nem lehet jegyet vásárolni, az utóbbira azonban még lehet. Az előadások mellett továbbra is várja az érdeklődőket az a színháztörténeti kiállítás is, amelyet a Szegedi Szabadtéri Játékok fennállásának 85. évfordulója alkalmából álmodtak meg a szervezők.

A Mamma Mia! című ABBA-musical, amelyet a Madách Színházzal való együttműködésnek köszönhetően mutattak be Szegeden, a 2014-es és a 2015-ös évad egyik legsikeresebb előadása volt a Szegedi Szabadtéri Játékokon, ezért a szervezők úgy döntöttek, idén újra műsorra tűzik majd. A július 21-én, csütörtökön, 22-én, pénteken és 23-án, szombaton látható előadásra már jó ideje elfogytak a jegyek, ami azt bizonyítja, hogy a nézők érdeklődése még mindig töretlen a produkció iránt, amelyben olyan közismert dallamok hangzanak el, mint például a Dancing Queen, a Knowing Me Knowing You, a Super Trouper, vagy éppen a címadó dal, a Mamma Mia!. A szervezők közlése szerint az előadás egyik különlegessége az, hogy a darab az ősbemutató óta a világon először Szegeden került színre non replica változatban, azaz saját rendezői koncepcióval.

A Mamma Mia! főbb szerepeiben Kováts Kriszta, Sasvári Sándor, Szerednyey Béla, Molnár László, Détár Enikő, Sáfár Mónika, Simon Boglárka, Sánta László, Lapis Erika, Berényi Dávid, Foki Veronika és Németh Gábor lesz látható, valamint közreműködik majd a Madách Színház tánckara, zenekara és kórusa is. Az előadás koreográfus Tihanyi Ákos, díszlettervezője Bátonyi György, jelmeztervezője Szűcs Edit, rendezője pedig Szirtes Tamás.  

Szintén a Madách Színház művészeinek előadásában, szintén Szirtes Tamás rendezésében láthatja majd a nagyérdemű július 29-én, pénteken és 30-án, szombaton a Szegedi Szabadtéri Játékokon A nyomorultak című musicalt is, amelyet sokan a musicalirodalom egyik legnépszerűbb műveként tartanak számon. A Victor Hugo regénye nyomán született előadás rendezője, Szirtes Tamás szerint: „A nyomorultak mindenki számára óriási próbatétel, aki elszánja rá magát, hogy színre vigye. Ez a musicalirodalom egyik legbonyolultabb és leggyönyörűségesebb darabja.” A Dóm téren tavaly bemutatott és idén is megtekinthető előadás monumentalitását jelzi egyebek mellett az is, hogy abban összesen több mint nyolcvan jelenetváltásra van szükség, a díszlettervező, Kentaur által megálmodott térben négy korabeli ház adja a városi képeket, de az előadás látványvilágában emellett fontos szerep jut annak a két hatalmas hídelemnek is, amelyek egyik pillanatról a másikra, csatornából alakulnak át híddá, de közben bírósági pulpitusként és kórházként is használhatók.

A nyomorultak főbb szerepeiben Zöld Csabát, Debreczeny Csabát, Nagy Balázst, Solti Ádámot, Vágó Bernadettet, Tóth Angelikát, Tóth Andreát, Weil Róbertet, Sáfár Mónikát és Vikidál Gyulát láthatja majd a közönség. Az előadásban, amelynek koreográfusa Tihanyi Ákos, díszlettervezője Kentaur, jelmeztervezője Rományi Nóra, rendezője pedig Szirtes Tamás, közreműködik a Madách Színház zenekara és kórusa is.

Július 29-én, pénteken egy másik produkciót is láthat majd a közönség, igaz, nem a Dóm téri, hanem az újszegedi szabadtéri színpadon, a korábbi Duda Éva Társulat, amely már tavaly is nagy sikerrel szerepelt a Szegedi Szabadtéri Játékokon, új néven, Movein Missionként egy izgalmas, újszerű műfajjal, az újcirkusszal mutatkozik majd be a közönségnek. „A temperamentumos, látványos Virtus című tánc-cirkusz előadás a kortárs tánc és az underground cirkuszi világ ötvözéséből született. A táncosok elképesztő magasságokban mutatnak be akrobatikus mozgásokat, mindezt a Tűzmadarak zsonglőrcsapattal kiegészülve” – olvasható a szervezők ajánlójában, amely kitér arra is, hogy az előadás sajátos zenei világát, amelyben a magyar és balkáni népzene találkozik elektronikus zenei motívumokkal, a Szegedhez is köthető énekesnő, Szirtes Edina Mókus és Kunert Péter biztosítja majd. A produkció szereplői Egyed Bea, Jessica Simet, Simkó Beatrix, Bora Gábor, Grecsó Zoltán, Csuzi Márton, Újvári Milán és Kecskés Ábrahám, valamint Zoletnik Zsófia, Mező András és André Roland, koreográfusa és rendezője pedig Duda Éva.

A különlegesnek ígérkező produkciók mellett továbbra is várja az érdeklődőket az a színháztörténeti kiállítás is, amelyet a Szegedi Szabadtéri Játékok fennállásának 85. évfordulója alkalmából álmodott meg Kovács Ágnes színháztörténész, aki fotók, videók és korabeli plakátok segítségével igyekezett feleleveníteni a Szabadtéri múltjának emlékezetes pillanatait. Az ingyenesen látogatható tárlat csütörtökönként 15 és 19, előadásnapokon, azaz péntekenként és szombatonként pedig 16 és 20 óra között várja az érdeklődőket a Bécsi krt. 11/A szám alatt található Varga Mátyás Kiállítóházban.