2024. július 20., szombat

Évadkezdés a sokszínűség jegyében

A Zentai Magyar Kamaraszínház izgalmasnak ígérkező bemutatókat tervez a 2016/2017-es évadban

Izgalmas előadások, rendhagyó monodrámák, színvonalas alkalmi összeállítások és tanulságos tantermi produkciók jellemzik majd a Zentai Magyar Kamaraszínház 2016/2017-es évadját, amelynek során az intézmény illetékesei az eddiginél is nagyobb hangsúlyt kívánnak fektetni a színház stratégiai partnereivel való együttgondolkodás, illetve együttműködés fejlesztésére.

– A Zentai Magyar Kamaraszínház az előző évadban elérkezett ahhoz a ponthoz, amelyet mennyiségileg már nem nagyon lehet fokozni, hiszen fizikailag lehetetlen lenne többet dolgozni, mint amennyit mi dolgoztunk. Ezt a szintet szeretnénk a továbbiakban is fenntartani, még nagyobb hangsúlyt fektetve a stratégiai partnereinkkel való együttgondolkodás és együttműködés fejlesztésére. Ennek az együttgondolkodásnak a jegyében került sor az évad elején a budapesti Nemzeti Színház zentai vendégszereplésére, amelynek a társulata huszonhárom év után járt újra városunkban, ahova Zenta első írásos említésének nyolcszázadik évfordulója alkalmából jöttek el – magyarázta lapunknak nyilatkozva Wischer Johann, a Zentai Magyar Kamaraszínház igazgatója, aki elmondta, az intézmény stratégiai partnerei a budapesti Nemzeti Színház és a Soproni Petőfi Színház, amelyekkel a 2016/2017-es évadban közös produkcióra is készülnek majd.

– A legújabb előadásunk, a Csongor és Tünde próbáit már augusztus végén megkezdtük, a bemutatóját pedig november 10-ére, csütörtökre tervezzük. A darabot Perényi Balázs rendezi, a zeneszerzője Kovács Áron, a koreográfusa pedig Mezei Gábor. Nagy örömünkre szolgál, hogy vendégszínészeket is láthatunk majd az előadásban: Krizsán Szilviát, az Újvidéki Színház színésznőjét, valamint Fülöp Tímeát és Verebes Juditot, az újvidéki Művészeti Akadémia hallgatóit. Az előadás próbáival párhuzamosan készülünk A szabadság lángjai című alkalmi összeállításunkra, amelyet Magyarország Szabadkai Főkonzulátusa felkérésére készítünk el. A produkciót október 20-án az 1956-os forradalom hatvanadik évfordulója alkalmából életre hívott rendezvény keretében mutatjuk be. Az előadást megelőzően a Városháza aulájában felavatják a dr. Rajki Mártonnak, az 1956-os forradalom zentai származású mártírjának emléket állító táblát, majd a megemlékezők közösen átjönnek a Zentai Magyar Kamaraszínházba, ahol az ünnepi köszöntőket követően megtekintik az előadásunkat, amellyel kapcsolatban fontos hangsúlyoznom, rendkívül megtisztelő számunkra, hogy már a főkonzulátus is bennünk gondolkodik, és ezért nagyon örülünk ennek a lehetőségnek – emelte ki Wischer Johann, aki elmondta, hogy az 1956-os forradalom évfordulója alkalmából a tavalyi ’56-os előadásukat a Vajdasági Magyar Művelődési Intézettel közös projektumként a következő hónapok során több vajdasági településre is elviszik: december 16-án, pénteken Nagykikindán, december 17-én, szombaton Zomborban, január 26-án, csütörtökön Temerinben, február 15-én, szerdán Székelykevén, február 16-án, csütörtökön Versecen, március 18-án, szombaton pedig Bezdánban láthatja majd a közönség a produkciót.

– A színészeink minden második évben bemutatnak egy-egy monodrámát, amelyeket azután repertoáron is tartunk. Rutonić Róbert no ECOmment című produkciója már az előző évad végén elkészült, most pedig beválogatták az óbecsei Monodráma Fesztivál programjába, ugyanúgy, ahogyan korábban Virág György A bohóc című előadását is. A többiek most készítik a monodrámájukat, amelyeket a tervek szerint november és december folyamán tekinthet majd meg a közönség. A monodrámák között lesz gyermekelőadás, Villon-versekből készült összeállítás, saját szöveg nyomán létrejött produkció és egyéb módon létrejött előadás is, amelyek kivétel nélkül nagyon fontos mérföldkövek lesznek a színészeink életében, ugyanis valamennyiük számára nagy kihívást, ugyanakkor komoly fejlődési lehetőséget is jelentenek egyben – hangsúlyozta Wischer Johann, aki az évad második felére vonatkozó tervekkel kapcsolatban hozzátette, ezenkívül további két bemutatót tartanak, de nem feledkeznek meg a tantermi produkciókról sem.

– Január 3-án a Lúdas Matyi című előadás próbafolyamatával folytatjuk az évadot, amit László Sándor fog rendezni, a dramaturgja Góli Kornélia, a díszlet- és kosztümtervezője pedig Csík György lesz. A bemutatót február 26-ára tervezzük. Ezt követően Henrik Ibsen Ha mi holtak feltámadunk című drámáját állítjuk színpadra, mégpedig hármas koprodukcióban, ugyanis az előadás a budapesti Nemzeti Színház, a Soproni Petőfi Színház és a Zentai Magyar Kamaraszínház együttműködésével valósul meg. Ez egy kamaraelőadás lesz, amelyben mások mellett a Kossuth-díjas színművészt, Szilágyi Tibort is láthatja majd a közönség. A próbafolyamat március elsején veszi kezdetét, a munka jelentős része Budapesten zajlik majd, a bemutatót a tervek szerint március 27-én tartjuk meg Zentán, ahol ezt követően folyamatosan játszani is fogjuk az előadást, akárcsak 2017 őszén Sopronban, illetve 2018 tavaszán Budapesten, a Nemzeti Színházban. Az évadot az elmúlt évek hagyományaihoz híven ezúttal is tantermi produkcióval zárjuk, ami szintén nagyon fontos momentuma a Zentai Magyar Kamaraszínház tevékenységének, hiszen ezekkel a produkcióinkkal Vajdaság minden részére igyekszünk eljutni, és mindenütt nagy sikert aratnak a fiatalok körében, reméljük, ezúttal sem lesz másként! – fogalmazott a Zentai Magyar Kamaraszínház igazgatója, aki örömének adott hangot annak kapcsán, hogy az elmúlt évek során kiváló kapcsolatot sikerült kialakítaniuk nemcsak a zentai, hanem az egyéb településeken működő intézményekkel is, akárcsak Zenta község önkormányzatával és a Magyar Nemzeti Tanáccsal, amelyeknek hathatós támogatása – a pályázatok útján szerzett támogatásokkal együtt – nagymértékben hozzájárul ahhoz, hogy az elképzeléseiket olyan módon valósíthassák meg, ahogyan megálmodták.