2024. július 19., péntek

Jancsi apród a színpadon

Mesemonológ a színházról a Zentai Magyar Kamaraszínházban

Mi is a színház? Miben különbözik más színpadi műfajoktól? Miért nem színház a mutatvány? Egyebek mellett ezekre a kérdésekre keresi a választ legújabb, Jancsi apród című előadásában Virág György, a Zentai Magyar Kamaraszínház színésze, aki a négy és tizenegy év közötti gyermekeknek szánt mesemonológját hétfőn 10 órai kezdettel mutatja be a Zentai Magyar Kamaraszínházban.

– A Jancsi apród hiánypótló előadás lesz, ugyanis itt, a Tisza mentén kevés olyan előadás készül, amelyeknek az elsődleges célközönségét az óvodások és a kisiskolások képezik. Ugyanakkor véleményem szerint már az ilyen korú gyermekeket is meg kellene kísérelni bevezetni a színház világába, ugyanis néhány év múlva ők lesznek a potenciális nézők – hangsúlyozta lapunknak nyilatkozva Virág György, aki elmondta, a szövegválasztás ezúttal fordítva történt, mint ahogyan általában szokott, hiszen amikor először elolvasta a szöveget, azonnal érezte, hogy monodrámát kell csinálnia belőle, vagy – ahogyan az plakátján is szerepel – mesemonológot.

– Már nagyon régóta izgat az a téma, hogy honnan kezdődik a színház: meddig tart az élet, és honnan kezdődik a színház, vagy fordítva, meddig tart a színház, és honnan kezdődik az élet. Éppen ezért nagyon megörültem, amikor találtam egy olyan szöveget, amely a színháznak a lényegét boncolgatja, és megpróbál válaszolni egyebek között arra a kérdésre is, amelyet magam is jó ideje kutatok. A szöveg természetesen a gyermekek szintjén és nyelvén teszi meg mindezt, de olyan módon, hogy az az én fantáziámat is meg tudja mozgatni. A dolog egyik legnagyobb nehézsége számomra az, hogy miként válhatok képessé arra, hogy huszonhat évesen elvarázsoljak egy kisgyereket, akinek mérhetetlenül gazdag a fantáziája, hiszen mindenképpen meg kell őt lepnem. Ez képezi az előadásom első részét, a második részét pedig a színház értelmének a boncolgatása – magyarázta Virág György, majd hozzátette: – Az előadás olyan alapfogalmakat próbál bevezetni a kisgyermekek életébe, mint például az, hogy mi a különbség a színház és a cirkusz között, amivel kapcsolatban két kulcsfogalmat határoz meg, az egyik a színház varázsszava, a mintha – tehát a színész úgy tesz, mintha örülne, mintha haragudna –, a másik pedig a cirkusz varázsszava, a hátha – tehát a közönség azt várja, hogy hátha leesik az artista, vagy hátha elejti a tüzes buzogányt. Úgy gondolom, hogy ha ezeket az alapfogalmakat egy érdekes játékon keresztül sikerül megérteniük a nézőtéren ülő gyerekeknek, akkor máris gazdagabban térnek haza, és a jövőben már egészen könnyedén különbséget tudnak majd tenni a színház, a film és az élet között.

A Zentai Magyar Kamaraszínház színművésze nem tagadja, nagymértékben megnehezítette a dolgát az is, hogy mindvégig egyedül dolgozott, ami miatt – ahogyan viccesen fogalmazott – olykor konfliktusba keveredett benne a színész és a rendező.

– Az igazi nehézségek azonban minden bizonnyal akkor kezdődnek majd, amikor először találkozom a közönséggel, hiszen nem tudhatom előre, miként fognak majd reagálni mindarra, ami az előadás során elhangzik, illetve történik, éppen ezért úgy érzem, jó néhány dolog játék közben fog olyan módon megszületni, ahogyan annak meg kell születnie, és ezért is hasznos számomra, hogy ilyen korú gyermekeknek játszhatok, mert úgy gondolom, hogy mindebből magam is rendkívül sokat tanulhatok – fogalmazott Virág György, a Zentai Magyar Kamaraszínház színésze, aki minden érdeklődőt szeretettel vár a Jancsi apród című előadása bemutatójára, amelyet hétfőn 10 órai kezdettel tartanak meg a Zentai Magyar Kamaraszínházban.