2024. július 19., péntek

Tanár úr, de miért?

Ma este mutatják be új előadásukat a Zentai Magyar Kamaraszínház Diákszínjátszói
Nešić Máté

Nešić Máté

Tanár úr, de miért? címmel mutatják be új előadásukat ma este a Zentai Magyar Kamaraszínház Diákszínjátszói, akik Cziczó Attila műve nyomán, Nešić Máté, a Zentai Magyar Kamaraszínház színésze rendezésében állították színpadra produkciójukat. Az előadás szereplői Csabai Orsolya, Csehák Csenge, Dragić Marianna, Dragić Teodóra, Dupák Fanni, Fuszkó Dóra, Mucsi Krisztina, Nagy Abonyi Dávid, Nagy Orsolya, Papp Kinga, Szabó Róbert, Szeles László és Wischer Viktor.

– A Tanár úr, de miért? című darab egy olyan diákszínjátszó csoportról szól, amelynek tagjai éppen a Rómeó és Júlia című darabot állítják színpadra, és a Shakespeare-mű történetéhez hasonlóan köztünk is szerelmi szálak szövődnek, ráadásul igen bonyolultak, hiszen esetükben szinte mindenki olyasvalakibe lesz szerelmes, aki valaki mást szeret, és ez cseppet sem könnyíti meg az életüket, sőt, nemcsak az életüket, hanem magának a próbafolyamatnak a lefolyását sem. Ráadásul tovább nehezíti a helyzetüket az is, hogy rendező hiányában a tanár úr vállalja magára ezt a korántsem egyszerű feladatot, és próbál meg minél jobban helytállni ebben a szerepkörben – hangsúlyozta lapunknak nyilatkozva Nešić Máté, az előadás rendezője, aki elmondta, a próbafolyamat sok kihívást tartogatott mind számára, mind a diákszínjátszók számára.

– Négy éve vezetek diákszínjátszókat, ebből két éve egyedül, és a leglényegesebb különbség az eddigi produkciók és a mostani előadás között az, hogy ezúttal egy relatív új csapattal dolgoztam, amelynek tagjai között ugyan vannak olyanok, akik már két éve tagjai a csoportnak, ugyanakkor akadnak olyanok is, akik ebben az előadásban fognak debütálni, ami sok új kihívás elé állított mind engem, mind a fiatalokat, hiszen ilyenkor némiképp módosulnak a prioritások, nagyobb hangsúlyt helyezünk arra, hogy jobban megismerjék a színház világát, illetve arra is, hogy megtanuljanak minél jobban működni benne, illetve minél inkább beleszokni ebbe az egész világba – fogalmazott az előadás rendezője, hozzátéve, mindezt bizonyos szempontból könnyítette, bizonyos szempontból nehezítette az a különleges helyzet, hogy ez az előadás színház a színházban, ugyanis a darab szereplői, akiket a zentai diákszínjátszók megformálnak, maguk is szerepeket játszanak, éppen ezért a próbafolyamat igen sokrétű tapasztalatszerzési lehetőséget kínált a fiataloknak.

– Számomra még ma is igazán csodálatra méltó az, hogy vannak olyan fiatalok, akik iskola után eljönnek a színházba, azért, hogy napról napra együtt próbáljanak, együtt gondolkodjanak, és közösen létrehozzanak valamit, ami által örömet szerezhetnek másoknak. Azt gondolom ugyanis, hogy ezáltal egy rendkívül fontos olyan közösségépítő tevékenységet végeznek, ami mindenképpen példaértékűnek tekinthető. Mivel fontosnak tartom, hogy ők maguk is élvezzék azt, amit csinálnak, éppen ezért általában igyekszem hozzájuk közel álló vagy számukra valamilyen szempontból különösen aktuális darabokat választani, ami alól természetesen az elmúlt évek során voltak kivételek, mint például a tavalyi előadásunk, a Tizenkét dühös ember, de alapvetően az a jellemzőbb, hogy fiatalos szövegeket dolgozunk fel, amelyekben olyan karaktereket jeleníthetnek meg, akik közel állnak hozzájuk, és akikkel éppen ezért könnyebben tudnak azonosulni is, és ez alól a Tanár úr, de miért? című előadás sem képez kivételt – tette hozzá Nešić Máté, aki elmondta, a bemutatóra mindenkit szeretettel várnak, aki szeretne betekintést nyerni a fiatalok mindennapjaiba, vagy csupán szeretne önfeledten szórakozni.

A Tanár úr, de miért? című előadást ma, kedden 19.30-as kezdettel mutatják be a Zentai Magyar Kamaraszínházban, két nappal később, csütörtökön 15.30-tól Bácsfeketehegyen láthatja a közönség a Vajdasági Magyar Amatőr Színjátszók Találkozóján, pénteken 17.30-tól pedig ismét Zentán tekinthetik meg az érdeklődők, a Középiskolások Szín- és Filmművészeti Vetélkedőjén.