2024. július 17., szerda

1918 Őszirózsák – Zuhanórepülés

A Magyar Kanizsai Udvari Kamaraszínház előadása Szabadkán

Ma este 19 órakor mutatkozik be a szabadkai Népkörben a Magyar Kanizsai Udvari Kamaraszínház az 1918 Őszirózsák – Zuhanórepülés című előadással. Andrási Attila, a darab írója és az előadás rendezője elmondta, a két évvel ezelőtt színre vitt előadást először láthatjuk Szabadkán.

– Eleink egykori közös hazája, a magyar királyság utolsó három hónapját dolgozza fel az előadás, vagyis azt az időszakot, amikor a birodalmi létet felcserélte a nemzetállami forma. Ezt a folyamatot dolgoztuk fel. Megalakulásunk óta kiemelten fontos számunkra 1918, szeretnénk megérteni, hogy mi történt akkor. Hosszan kutattam is e történtek kapcsán, könyveket, visszaemlékezéseket olvastam, igazi kutatómunkát folytattam, és ennek az esszenciáját próbáltam előadássá formálni. Narrátor van az előadásban, és több helyszín eseményeit követhetik a nézők figyelemmel, a front, a fegyvergyár is egy-egy helyszín. Ez egy kollázsdramaturgia, sok helyen vagyunk és ugyanazt a folyamatot követjük végig. A jellemek hasonlósága köti össze a szereplőket – mondta Andrási Attila, hangsúlyozva, mindenkinek ajánlja az előadást, akit érdekel a jelenünket eredményező múlt. Mindenkinek, akit érdekel, hogy honnan hova kerültünk.

Az előadás szereplői: Szemerédi Bernadett, Szalay Petra, Csernik Árpád, Dóczy Péter, Kálló Béla, Incze József, Molnár Zoltán, Varga Tamás.

Az előadást ezután Kecskemétre viszik, a Katona József Színházban október 23-án 19 órakor kerül színpadra.