2024. július 17., szerda

Kinek az ujjára kerül?

Bemutatjuk az idei Pataki-gyűrű Díjra jelölteket

Kedden este, a Délvidéki Magyar Színjátszás Napján a szabadkai Népszínházban rendezett ünnepségen derül ki, hogy ki kapja meg idén a Pataki-gyűrű Díjat. A jelöltek között szerepel az Újvidéki Színház két művésze, Balázs Áron és Elor Emina, előbbit a Rosmersholm, utóbbit az Opera ultima című előadásban nyújtott alakításáért jelölték. A szabadkai Népszínház Magyar Társulatából Kalmár Zsuzsát a Tapasztalt asszony, Mácsai Endrét pedig a Mágnás Miskában játszott szerepéért választották ki. A szabadkai Kosztolányi Dezső Színház tagját, Mikes Imre Eleket a Vojágerben nyújtott alakításáért jelölték a díjra.

Balázs Áront Johannes Rosmer, Rosmersholm urának megformálásáért jelölték a Pataki-gyűrű Díjra.

Balázs Áron: Ezen a figurán egy bizonyos elvakultság uralkodik, maga mögött hagyja a régi énjét, és új dolgokba próbál belefogni, új ideológiával foglalkozik. Állandóan követi a múltja, amit titokban tart. A felesége öngyilkos lesz, ennek ez előzményeit sem tudja pontosan, ez is folyamatosan eszi a lelkét. Vívódik, érzelmek, viszonyok között hánykódik ez a figura. Végül is arra törekszik, hogy igazságot szolgáltasson, önmagának is. Az ártatlanságát próbálja megtalálni. Ami a szerepre való készülést illeti, Ibsennek ez az egyik remekműve, a darabban minden benne van és a rendező is sok mindenre rámutatott. Nem egy vidám figura, de jól érzem magam benne.

Elor Emina Rozina szerepébe bújt az Opera ultima című előadásban.

Elor Emina: Azért érdekes ez az szerep meg az előadás is, mert a két felvonás két teljesen más világot mutat be, az első rész egy operaparódia, derű, vidámság, a második rész pedig a kemény valóság. Kiegészíti egymást a fehér és a fekete rész.

Énekes szerep, de nem klasszikus operáról van szó. Az első részben az éneklés klasszikus elemeit használjuk, elénekelünk egy-egy dalt, áriát, de természetesen nem vagyunk operaénekesek. A második rész pedig teljesen new age music. Izgalmas volt készülni erre a szerepre, az utolsó pillanatokig kerestük, kutattuk a legmegfelelőbb kifejezésmódot és színpadi történéseket. Jól érzem magam ebben a szerepben, bár először megijedtem tőle. Egyrészt mert opera, s ezen a téren még nem próbáltam ki magam, másrészt megláttam a kosztümömet. Olyan mint egy nagy csónak, amibe beleültettek. Utána ebbe is beleszoktam, és most már nagyon örülök, hogy beleültettek egy csónakba.

Kalmár Zsuzsát a Tapasztalt asszony című előadásban több alakot megformál, a legjellegzetesebb figura az angol írónő, aki előadást tart nőtársainak – angolul.

Kalmár Zsuzsa: Az angol lelkészfeleségnek igen sajátságos elvei vannak a házasságról és a szexualitrásról. Az ő figurája egy érdekes és derítő színfoltja lett az előadásnak. Én nagyon szeretem ezt a figurát. Nagyon élveztem ebbe a szerepbe bújni, jó volt teljesen átadni magam ennek. Mindig is vonzódtamaz angol nyelvhez, majdnem angol szakon is tanultam tovább, így jólesik, hogy a színpadon angolul beszélhetek. Brit angolul beszél a nő. Én az iskolában ezt az angolt tanultam, de azért készültem rá. Hallgattam, kerestem ilyen akcentussal szövegeket, néhány szónak utána néztem, aminél például teljesen más a kiejtés brit angolul és amerikai angolul. Ez a szerep nagyon jó tapasztalás számomra.

Mácsai Endre a Mágnás Miska címszerepének megformálásárt kapta a jelölést.

Mácsai Endre: Miska egy óriási kihívás! Amekkora lehetőség, akkora az esélye annak is, hogy nagyot bukjon a színész. Mert Miskát nem szabad komolytalanul venni. Nem egy könnyen, bal zsebből kirántható komikus figura. Arra nagyon kell ügyelni, hogy ne akarjunk lopni! Remek színészek alakíthatták eddig Miskát. Mindenki magából gyúrta ezt a címszerepet!

Címszerep! De ha ennek tekinti a színész, akkor nagyot téved! Szerintem Miska az egyik (!) főszerep a sok közül, ebben a műben. Ezzel arra akarok utalni, hogy Miska csak akkor lehet egy színész, ha kellő alázattal indul neki és figyel a partnerekre. Az én Miskám egy része belőlem született, a másik része a partnerekből. De a legfontosabb része a színpadon megszülető önfeledt játékból áll. Miskát nem lehet görcsösen játszani. Miska egyenlő a komolyan vett mókával, a bolondozással, a gyermeki pofátlansággal. Miskát meg kell szerettetni! Az pedig csak akkor megy, ha én is szeretem! Nyugodtan állíthatom, hogy eddig egy szerepemet sem élveztem ennyire.

Mikes Imre Eleket Pál figurájának megformálásáért jelölték a Patai-gyűrű Díjra.

Mikes Imre Elek: Pali egy olyan fickó, aki sokat küzd a saját félelmeivel, sokat küzd a szerelméért. A belső szorongásai akkorák, hogy minden mozdulatát, minden cselekedetét gátolják. Minden annyira sarkítva van, hogy az már nem hétköznapi. Pál egy komikus figura, de ugyanakkor abszurd is.

Vinnai András a színészekre írta a szerepeket, és ez nagyon megtiszteltető, hogy úgy ír valaki, hogy közben gondol ránk, de a szerep megformálásakor tulajdonképpen már mindegy, hogy neki írták a szerepet vagy választottak neki egy szerepet. Mindkét esetben meg kell formálni az adott figurát. Jó volt az előadás munkafolyamata, játszani is szeretjük, jól érezzük magunkat közben.