2024. július 17., szerda

Háromfelvonásos előadássá alakul a Pass-port trilógia

A szabadkai Kosztolányi Színházban a három Pass-port előadást egyszerre, egymás után láthatják a nézők

A három Pass-port előadást – a Pass-port Subotica/Szabadka – A démonok városa, a Pass-port Szeged/Segedin – Maga az ördög és a Pass-port Europe – IPA-projektum keretében készítette el a szabadkai Kosztolányi Dezső Színház és a szegedi MASZK Egyesület. Külön-külön már többször játszották mindegyik részt, november 10-én 18 órától viszont a három előadás egy háromfelvonásos produkcióvá alakul.

– Az előadások alapja különböző szociológiai kutatás volt. Azzal is foglalkoztunk, hogy hogyan lehet egy multikulturális környezetben élni, azzal is, hogy mit gondolnak egymásról a határ két oldalán élők, mit gondolnak a magyarok a magyarokról, és azzal is, hogy mit gondolunk Európáról – mondta Urbán András, a KDSZ igazgatója. – Mindig abban gondolkodtunk, hogy együtt is látható legyen ez a három előadás. Teljesen összefüggő témaköre, esztétikája van. Az előadás persze külön is megállják a helyüket, játsszuk külön-külön is, több fesztiválon külön-külön is megmérettetek, a Pass-port Subotica/Szabadka – A démonok városa nyert a podgoricai FIAT fesztiválon, a Pass-port Szeged/Segedin – Maga az ördög rendezői és színészi díjat kapott a kragujevaci Joakiminterfesten. Bár ezek ugyanazok az előadások, de egybekötve más élményt nyújt, más kontextusba helyeződhet, más értelmezési lehetőség merülhet fel, amikor egyszerre láthatja mindhármat a néző. Ez mintegy négyórás program lesz szünetekkel együtt, de feltételezem, hogy akit külön-külön is érdekelt ez az előadás, és látta is, annak is érdekesség lehet így egyben látni.

Szabadkán tehát november 10-én játsszák az előadásokat, majd december elején Budapesten, utána pedig Belgrádban is, így fog bekereteződni az a térség, amelyet érint az előadások története.