2024. július 17., szerda
Desiré Central Station kortárs nemzetközi színházi fesztivál

Hamlet és MandićGép

A közönséget is megmozgatták – szó szerint – a fesztivál vasárnapi előadásai

A Hamlet című előadást láthattuk vasárnap este szabadkai Desiré fesztiválon. A budapesti Színház- és Filmművészeti Egyetem hallgatóinak előadását Zsótér Sándor rendezte. A produkcióban többen játszottak több szerepet, hol egyik, hol másik szereplő tűnt fel Hamletet alakítva is és a nézőket is megmozgatták, ültünk a színpadon, fordultunk egyet az előcsarnokban és időt töltöttük a nézőtéren is.

– 11-en játszanak az előadásban. Ez a hallgatók vizsgadarabja és az okoz fejtörést ilyenkor, hogy ki mit játsszon. Hogy ne történjen aránytalanság, ami ilyen helyzetben nem lenne szerencsés, így többen játsszanak el egy-egy szerepet – mondta Zsótér Sándor, akitől azt is megtudtuk, hogy nagyon nehezen tudta adaptálni a Jadran színpadra az előadást. – Szinte lehetetlen. A természet segítőkész tud lenni, fák, virágok, fény, csillag... Ez itt nincs. Meg kell próbálni az adott körülmények között az adott emberekkel kialakítani egy munkafolyamatot és abból létrejön valami. Nem szerencsés olyan fogalmakat használni, mint klasszikus vagy újszerű. Nem attól modern valami, ha mai ruhában játsszák és nem attól klasszikus valami, ha unalmas. Tehát ez egy bonyolult kérdés. Egyébként is szeretem, ha az emberek nem mindig a hogyannal foglalkoznak, hanem a mittel.

Az est második előadása a Bojan Jablanovec rendezte MandićGép volt, a ljubljanai Via Negativa produkciója. A cím arra utal, hogy egy színész hogyan tud működni szinte gépszerűen, hogyan tud egyik pillanatról a másikra szerepeket váltani. Az előadásban is ezt láthattuk: a színpadon hihetetlen gyorsasággal váltották egymást a Marko Mandić által megformált figurák, miközben a nézők is szerepet kaptak az interaktív előadásban.

– A MandićGép egy történet Marko Mandić színészről, aki bemutatja a repertoárját – fogalmazott a rendező.

– Lineárisan felépítetten, az első szerepektől haladok az újabbak felé. Élvezem a hirtelen váltásokat és a közönséggel való együttműködést, hiszen a partnereimet a közönség soraiból választom ki. Hogy ez egy retrospektív előadás-e? Nem hiszem, inkább ez az eddigi munka aláhúzása – mondta Marko Mandić.