2024. október 6., vasárnap

Saját magyar előadás az óbecsei Városi Színházban

Az Újvidéki Színházzal együttműködve készül az Éva, 89 című vígjáték

Fennállása óta először készül magyar nyelven saját, professzionális előadás az óbecsei Városi Színházban: az Éva, 89 című vígjátékot Igor Pavlović, az újvidéki Szerb Nemzeti Színház rendezője állítja színpadra, a szerepeket Ferenc Judit és Kőrösi István, az Újvidéki Színház művészei formálják meg.

Nyolc jelenetet, nyolc férfi és nyolc női szerepet ad elő a két színész: a Dramaturg, az Idős színész, a Kezdő, a Kegyetlen zsarnok rendező, a Díva, a Kellékes – csak néhányak Lutz Hübner Gréta, 89 című komédiájának a szereplői közül. A most készülő változatban Faust és Margit jelenete helyett a színész és a rendező Madách művét, az Ember tragédiáját viszik színre, és épp Éva egyik jelenetén dolgoznak.

Igor Pavlović rendező elmondása szerint az átlagközönség számára ismeretlen mesét mesélnek el, ami a színházi alkotók viszonyairól szól egy munkafolyamat alatt.

Ez a mese rólunk szól: színészekről, rendezőkről, színházi dolgozókról. Szellemes és (ön)ironikus történet a színházban előforduló extrém jellemekről, a munkamódszereikről, a meggyőződésükről, hogy épp az ő művészetük az igazi. Persze a túloldalon mindig ott áll ezeknek a típusoknak az ellentéte (a kísérletezésre nem hajlandó Díva, az önbizalom hiányában szenvedő Rendező, az őszinte, de még tapasztalatlan Kezdő, a Freudisztikus rendező, akinek a színházi víziója a szexben nyilvánul meg, az Idős színész, aki emlékeiből alkot stb.) – íme nekünk a játéktér az összetűzésekhez, a drámai és a komikus szituációkhoz. Persze az egész mese kicsit eltúlzott, mint ahogy az lenni szokott a színházban azért, hogy a rendező és az író bemutathassa a lényeget a nézőnek... Az utóbbi időben, ha a színházról esik szó, nem tekintünk nagy bizalommal a jövő felé. Szükség van-e ránk? Lesznek-e nézőink? A színésznek muszáj játszania, mert csak így tud létezni. Színházi játék, színpad nélkül elvesznek, ezt lehet majd látni az előadásban eljátszott szerepekben is. Színházi élet, egy bőrönddel, fogkefével és a frissen nyomtatott szövegkönyvvel egy mostani vagy talán egy jövőbeli darabhoz – ez a mi sorsunk, az életünk. Az a kérdés: akarja-e a néző, hogy kitárulkozzunk előtte – teszi fel a kérdést a rendező.

Zdravko Petrović, az óbecsei Városi Színház igazgatója azt reméli: az óbecsei színház, valamint az Újvidéki Színház együttműködéseként létrejött darabnak sikere lesz, és sokan fogják látni. A bemutató február 7-én, pénteken lesz 20 órai kezdettel az óbecsei Városi Színházban. A tervek szerint az előadás szerepelni fog az Újvidéki Színház repertoárján is.

@sz = feró