2024. július 17., szerda

Újvidék mint történelmi paradigma

A Neoplantát kétszer is játszották a Sterija Játékokon

Az 59. Sterija Játékokon az Újvidéki Színház társulata múlt pénteken a Neoplanta című előadásával szerepelt a versenyprogramban, majd vasárnap ismét fellépett vele. A Végel László azonos című regénye alapján, Urbán András rendezésében készült darabról hétfőn kerekasztal-beszélgetést tartottak a Szerb Nemzeti Színházban.

– A regény egyfajta történelmi turistakalauz Újvidék városához, a színházi darab viszont egy önálló alkotás, amely a könyvből táplálkozó, tőle teljesen eltérő szerkezetű alkotás. Újvidék városa történelmi paradigmaként szerepel az előadásban. Elmondhatjuk, hogy a regény és a színházi darab szellemiségükben nem különbözik – mondta Végel László.

– Tulajdonképpen Gyarmati Katával közösen hoztuk létre a Neoplantát. Eldöntöttük, hogy előadást készítünk a jelenlegi Újvidékről, sokáig nem tudtuk eldönteni, hogy a darabban mennyire legyen jelen Végel regénye. Maga a könyv olyan jól van megírva, hogy megkerülhetetlenné vált a munka során. Az előadásban elhangzó szöveg jelentős része a Végel regényből származik, persze Katával más kontextusba helyzetük, és kevés olyan részlete található a forgatókönyvnek, amely nem a regényből ered. A színdarab jelenkori visszatekintésből főleg a XX. század történéseivel foglalkozik. Az előadásban a múltbéli pillanatok találkoznak a jelennel. Időközben beszélgettünk Végellel, is és ő teljesen „szabad kezet adott” a munkánk során – fejtette ki Urbán András.

– A színdarab életre hívása nagyon inspiráló munka volt számomra, amelynek személy szerint igen sokat köszönhetek. A téma megismerése felé vezető úton mély beszélgetéseket folytattunk, mindannyiunk számára, akik részt vettek a Neoplanta színrevitelében sokat jelent az alkotás, és közel áll hozzánk – mondta Gyarmati Kata.