2024. július 21., vasárnap

Ilyenek vagyunk mi…

Szombaton tartja meg legújabb előadásának bemutatóját az Adai Színtársulat

Ilyenek vagyunk mi… címmel szombaton este hét órai kezdettel az adai színházteremben tartja meg legújabb előadásának bemutatóját az Adai Színtársulat, amelynek tagjai Puskás Zoltán, az Újvidéki Színház színész-rendezője rendezésében állították színpadra sajátos hangvételű produkciójukat, amelyet elsősorban a tizenhat éven felüli nézőknek ajánlanak.

„Ilyenek vagyunk mi, mert ilyenek lettünk. Ilyenek vagyunk mi, mert ezt láttuk otthon, az iskolában, az utcán és a szórakozóhelyeken. Ilyenek vagyunk mi, mert a kimutatások alapján a családban a hasznos beszélgetések ideje egy héten mindössze hét perc. Ilyenek vagyunk mi, mert előttünk nem volt jó példa. Ilyenek vagyunk mi, céltalanok, motiválatlanok, megfáradtak, mert az egész társadalom ilyen. Ilyenek vagyunk mi, mert elveszett a romantika, elveszett a kommunikáció, a minőségi társalgás és a kulturális örökségeink ápolása” – olvasható egyebek mellett az Adai Színtársulat Ilyenek vagyunk mi… című előadásának ismertetőjében. A rendező, Puskás Zoltán elmondása szerint a produkció a maga nyersességében kívánja bemutatni a mai fiatalok életét és mindennapjait, azt, hogy értékvesztett társadalmunkban hogyan válnak motiválatlanokká, céltalanokká, valamint azt, hogy mindeközben milyen módon sodródnak mellékvágányra, amelyről azután csakis óriási nehézségek árán tudnak visszatérni a helyes vagy legalábbis helyesnek vélt útra.

– Az Adai Színtársulat fiataljaival közösen megvalósított munkafolyamat eredményeként olyan kísérleti jellegű előadás született, amelyet nem egy konkrét darab vagy egy előre megírt szövegkönyv alapján készítettünk el, hanem a fiatalok valós problémáit kíséreltük meg bemutatni, ami azt jelenti, hogy a középiskolás korosztály viselkedését, gondolkodásmódját, életmódját, kapcsolatrendszerét és mindennapjainak egyéb meghatározó momentumait próbáljuk meg a közönség elé tárni, úgy vélem ugyanis, hogy ezekről a problémákról igenis beszélni kell. Különösen azért, mert az egész társadalomban nagyon fontos kérdéseket vet fel a felnövekvő generáció jövőjének a kérdése, valamint maga az a tény is, hogy vajon kik is ők valójában, hogyan gondolkodnak, hogy élnek valójában annak a nemzedéknek a tagjai, akik az utánpótlást képezik társadalmunkban, azt az utánpótlást, amelyre alapozni, támaszkodni kell, feltéve, ha lehet. Az előadásban elhangzó szövegek éppen ezért a fiatalok mindennapjaiból fakadnak, hiszen tulajdonképpen az ő mondataikat emeltük be a produkcióba, olyan mondatokat, amelyeket az egymás közötti kommunikáció során nap mint nap használnak. Nem szerettünk volna álságosan idilli képet festeni, hanem a valóságot kívántuk bemutatni, abban bízva, hogy az azzal való szembesülés a nézőket is fontos felismerésekhez vezeti majd el – magyarázta lapunknak nyilatkozva Puskás Zoltán, az előadás rendezője, hozzátéve, nagy öröm volt számára újra amatőrökkel dolgozni, hiszen – ahogyan fogalmazott – a próbafolyamat során maga is rengeteg új impulzust és pozitív energiát kapott a fiataloktól. – Mindig is nagyon szerettem amatőr csoportokkal dolgozni, hiszen bár a velük való munka egészen másfajta módszereket igényel, mint amelyeket a profik esetében alkalmazunk, az a fajta rajongás és az a fajta őszinte hit azonban, ami bennük van, mindenkor lenyűgöző és csodálatra méltó, éppen ezért számomra is mindig új erőt és lendületet ad – hangsúlyozta az előadás rendezője.

Az Ilyenek vagyunk mi… című előadás, amelynek szereplői Csuvik Viktor, Mészáros Zita, Miklós Ágnes, Pozsgai Zsófia és Virág Péter, műszaki munkatársai pedig Huszák Gábor és Morvai Szabolcs, Ada község önkormányzata, a Tartományi Oktatási, Jogalkotási, Közigazgatási és Nemzeti Kisebbségi – Nemzeti Közösségi Titkárság, a Szarvas Gábor Könyvtár, a Jusoft Kft., valamint a TM-People International Kft. támogatásával valósult meg. A szombat esti bemutatóra az érdeklődők személyesen a Szarvas Gábor Könyvtárban, telefonon a 024/851-600-as számon, e-mailben pedig a biblioteka.ada@gmail.com címen foglalhatnak belépőjegyet.