2024. július 17., szerda

A megtörhetetlen bíboros

Pozsgai Zsolt: Mindszenty – Szeretlek, Faust, a szerző rendezésében a szabadkai Népszínházban

Pozsgai Zsolt művéből, a szerző rendezésében állította színpadra a szabadkai Népszínház Magyar Társulata a Mindszenty – Szeretlek, Faust című előadást, amelynek a bemutatóját december 19-én tartották meg a Jadran színpadon.

A darabot a szerző 25 évvel ezelőtt felkérésre írta, amikor Mindszenty hamvait hazaszállították Bécsből Magyarországra. A darab 18 éve van műsoron Magyarországon, Vajdaságban viszont először állították színre, a szerző is először rendezte ezt a művét.

Az előadás két magyar nagyság, Mindszenty József bíboros és Jávor Pál színész közös hányattatásait mutatja be, ezen belül pedig a tartás, a hit, a meggyőződés, a tisztaság és a lelki szabadság fontosságára világít rá, amely értékekre a mai, túlpolitizált miliőben is nehezen találhat az ember, hát még a második világháború vérgőzös zárószakaszában és a koncepciós perektől hemzsegő kommunizmusban.

1944-ben a magyar művészeti és politikai élet számos, ismert alakjával egyetemben Mindszentyt és Jávort is Sopronkőhidára zárták be. Korántsem voltak ideálisak a körülmények, fagyoskodtak, éheztek, tífusz tizedelte a bebörtönzötteket, nap mint nap a túlélésért harcoltak. 1945-ben kiszabadultak, de a kommunista hatalom súlyos támadásokba lendült az egyházak ellen, és a 1946-ban bíborossá kinevezett Mindszenty hiába próbálta eme támadásokat visszaverni, 1948 végén letartóztatták, és az Andrássy út 60-ba, a ma Terror Házaként ismert épületbe vitték. Mindenféle módszerrel kínozták és faggatták, majd 1949-ben koncepciós perben életfogytig tartó fegyházra ítélték.

1956-ban, a forradalom utolsó napjainak egyikén kiszabadult, rádióbeszédeket tartott, de nem sokkal később az amerikai nagykövetségre kellett menekülnie, Budapestet ugyanis ellepték a szovjet tankok, vérbe fojtották a forradalmat, Mindszenty pedig ennek a hatalomnak is az egyik kiemelt közellenségévé vált.

A bebörtönzötten töltött időszakokat köti össze az előadás, megmutatja azt az életutat, amelyet a bíborosnak azért kellett bejárnia, mert ragaszkodott az elveihez, hite nem hagyott alább, az igazságot kereste minden megnyilatkozásában.

 Mindszenty – Szeretlek, Faust (játék a történelemmel két részben)

Szereplők: Molnár Zoltán, Csernik Árpád, Hajdú Tamás, Pálfi Ervin, Kucsov Borisz, G. Erdélyi Hermina, Pámer Csilla. Rendező: Pozsgai Zsolt.