2024. július 21., vasárnap

A legkisebb boszorkány

Lázár Ervin mesejátékát mutatja be a Zentai Magyar Kamaraszínház társulata

Február 6-án, pénteken tartja meg legújabb előadásának bemutatóját a Zentai Magyar Kamaraszínház társulata, amelynek tagjai Lázár Ervin A legkisebb boszorkány című mesejátékát Pataki András rendezésében állították színpadra. A produkcióban a színház színészei, Dévai Zoltán, Lőrinc Tímea, Nagyabonyi Emese, Nešić Máté, Papp Arnold, Rutonić Róbert és Virág György mellett Molnár Gábor Nóra és Kiss Izabella is szerepet kapott.

– Lázár Ervin meséje úgy tesz, mintha rendes mese volna. A hős – itt történetesen Király Kis Miklós – útnak indul benne, hogy megkeresse azt, ami neki hiányzik az életéből – ez most éppen Tündér Tercia, a világ legszebb lánya. A rendes mesékben ezt többnyire megálmodni szokták – a mi hősünk tévében látja. S ha már útnak indul, persze találkozik mindenféle lényekkel: segíti őt postás, egér, táltos, és ki hitte volna: még egy boszorkánylány is – írja az előadás ismertetőjében a rendező, Pataki András. – No, ez azért mégse járja! Azt még csak elhiszi minden mesén nevelkedett ember, hogy a boszorkányok háromszög alakban, mint egy vadászrepülő raj suhanhatnak az égen, ha kell, zuhanórepülésre válthatnak, seprűik úgy süvíthetnek, akár a rakéták, de hogy egy boszorkánypalánta legyen a hős legfontosabb segítője! – teszi hozzá a rendező, aki szerint azt is minden gyerek tudja, hogy a segítők nem szoktak csak úgy jótékonykodni: a mesehős előbb többnyire őket menti ki szorult helyzetükből, és csak aztán – amolyan „jó tett helyébe jót várj” alapon – segítenek neki.

– De mi sarkallja arra ezt a szeplős kis vakarcsot, a legkisebb boszorkányt, Amarillát, hogy Király Kis Miklós oldalára álljon? – teszi fel a kérdést Pataki András, majd a válasz is megadja rá. – Hát éppen az, hogy nagyon is szeretne már az oldalára állni: és épp akkor ott állni, amikor az oltár felé igyekeznek. Ugye, mindenki kitalálta, mi hajtja, űzi, kényszeríti ezt a kis boszorkát arra, hogy folyton a hősünk sarkában legyen? Naná, hogy nem a fő boszorka, Anya-Banya parancsa! S minden a legjobb úton halad a boldog végkifejlet felé. Az ellenséges sárkányt legyőzi Miklós, megszerzi az aranyszőrű kiscsikót, kiszabadítja hőn áhított Tündér Terciáját – semmi akadálya hát, hogy egybekeljenek, és boldogan éljenek, míg meg nem halnak. Itt lehetne a vége, de nem Lázár Ervinnél! Nála még Anya-Banya széllé változtatja büntetésből Amarillát, mert segített hősünknek. Aztán Király Kis Miklós a lakodalmának kellős közepén kioson a kertbe, és a szélbe tartja arcát. A szél meg csak sír, sírdogál körülötte, és Király Kis Miklós, a győztes, áll szomorúan – fogalmaz az előadás ismertetőjében Pataki András, az előadás rendezője és díszlettervezője, akinek az önmagában is különleges történet a színpadra állításában dramaturgként Németh Ervin, zeneszerzőként Keresztes Zoltán, jelmeztervezőként Rutonić Róbert, koreográfusként Demcsák Ottó, fénytervezőként pedig Komoróczky Gábor volt segítségére. Az előadásban Király Kis Miklós figuráját Dévai Zoltán; Tündér Tercia, Miklós anyja és Csillaganya figuráját pedig Molnár Gábor Nóra formálja meg. Amarillát Nagyabonyi Emese, Marillát Kiss Izabella, Rillát pedig Lőrinc Tímea alakítja. Nešić Máté Anyabanya és Sárkány; Papp Arnold Táltos, Miklós első lova és Csillagfiú; Rutonić Róbert Anyabanya lova; Ezüstszőrű, a Sárkány lova; Postás; Világ kovácsa és Csillaggyerek I; Virág György pedig Aranyszőrű, Miklós második lova; Csillaggyerek II és Kisinas szerepében látható.

A színház illetékesei minden érdeklődőt szeretettel várnak A legkisebb boszorkány című előadás bemutatójára, kérik azonban, hogy az érdeklők részvételi szándékukat legkésőbb szerdán 14 óráig jelezzék a 024/812-603-as vagy a 063-117-5253-as telefonszámon.