2024. július 21., vasárnap

Újabb fesztiválsikert ért el a Zsebtársulat

A csoport tagjai több rangos elismerést is bezsebeltek a IX. Kecskemét Fringe Művészeti Fesztiválon, ahol részvételi lehetőséget szereztek az Országos Diákszínjátszó Találkozó döntőjére is

Március 26. és 29. között tartották meg Kecskeméten a IX. Kecskemét Fringe Művészeti Fesztivált a tizennégy és harminc év közötti alkotó fiatalok művészeti fesztiválját, amelyen a szabadkai Zsebtársulat tagjai nagy sikerrel mutatták be mind a Föld nélkül, mind a Prométheusz light című előadásukat, amelyek a visszajelzések alapján nemcsak a szakma, hanem a közönség tetszését is elnyerték.

A IX. Kecskemét Fringe Művészeti Fesztiválon a szakmai bizottság a szabadkai Zsebtársulat Föld nélkül című előadását diplomával jutalmazta a magas színvonalú csoportmunkáért, Lőrinc Tímea munkáját rendezői különdíjjal ismerte el, Siflis Annának pedig az igényes és pontos szövegformálásáért járó különdíjat ítélte oda. A társulat ugyanakkor megkapta a közönség különdíját is. Ráadásul mivel a IX. Kecskemét Fringe Művészeti Fesztivál a XXVI. Országos Diákszínjátszó Találkozó dél-alföldi regionális elődöntője is volt egyben, a csoport részvételi lehetőséget szerzett a XXVI. Országos Diákszínjátszó Találkozó döntőjére, amelyet május közepén tartanak majd meg Pápán.

– A sikeres fesztiválszereplés előzménye az volt, hogy be kellett jelentkeznünk a Kecskemét Fringe Művészeti Fesztiválra, ami magában foglalta az XXVI. Országos Diákszínjátszó Találkozó elődöntőjét is. A gyerekektől hallottam először erről a versenyről. Mivel ők már korábban is részt vettek rajta, és szerettek volna ismét eljutni, ezért úgy döntöttünk, megmérettetjük magunkat, hiszen ez nagyon jó lehetőség arra, hogy az előadásainkat külföldön is láthassák. Mindkét előadásunkat beneveztük, a tavaly készült Föld nélkül és az idén született, február 28-án bemutatott Prométheusz light című produkciót is. A két előadás között mindössze húsz perc állt a rendelkezésünkre az átállásra, ami nem volt könnyű feladat, de végül sikerült megoldanunk, és a felkészülési idő rövidsége ellenére szinte szárnyaltak a gyerekek az előadásokban. Nagyon büszke voltam rájuk, mert igazán odatették magukat. Mindez a zsűrivel folytatott beszélgetésünkkor is látszott, amelynek során nagyon sok dicséretet és pozitív visszajelzést kaptunk. Igazán jól esett az az egy órányi szakmai beszélgetés a zsűrivel, hiszen ismét megerősítette bennünk, mennyire hálásak lehetünk mind a hatan azért, hogy a Zsebtársulat tagjai lehetünk – magyarázta lapunknak nyilatkozva Lőrinc Tímea, a Zsebtársulat előadásainak rendezője, aki nem tagadta, óriási örömet jelent számukra, hogy mind a szakma, mind a közönség elismerte a munkájukat. – Annak ténye, hogy megkaptuk a közönség különdíját, azt jelenti számomra, hogy a kecskeméti közönség is ugyanolyan szívesen nézte végig a produkciókat, mint az itthoni, ami azt bizonyítja számunkra, hogy az előadásaink mondanivalója nemcsak itthon fontos a nézőknek, hanem talán a határokon túl is – tette hozzá Lőrinc Tímea, aki elmondta, a Zsebtársulat tagjai jelenleg elsősorban a hazai megmérettetésekre készülnek, a Vajdasági Magyar Amatőr Színjátszók Találkozójára, amelyet április 10. és 19. között tartanak meg Bácskertesen, valamint a Középiskolások Szín- és Filmművészeti Vetélkedőjére, amelyet április 17-én rendeznek meg Zentán. Izgatottan várják ugyanakkor az Országos Diákszínjátszók Találkozója döntőjét is, amelyre május 16-án és 17-én kerül sor Pápán. Mindemellett egy szegedi fesztiválra is meghívást kaptak, amelynek szintén örömmel tesznek majd eleget, abban bízva, hogy a Föld nélkül című előadásuk sikerei után a Prométheusz light című előadásukkal is sikerül majd belopniuk magukat mind a közönség, mind a szakma szívébe.