2024. július 21., vasárnap

Bárki szegény lehet egy órára

Szegeden vendégszerepel a Szputnyik Hajózási Társaság, amely a hétvégén Budapesten Szputnyik-temető bankettel búcsúzik a közönségtől

Bárki szegény lehet egy órára szlogennel hirdetik a Szputnyik Hajózási Társaság csütörtök esti vendégszereplését a szegedi Reök-palotában, ahol a Szputnyik Szociopoly című interaktív színházi társasjátéka segítéségével az erőforrások nélküli megmaradás helyzetét élhetik majd át a résztvevők a színházi csoport egyik utolsó produkciójának köszönhetően.

Magyarország egyik legnépszerűbb, külföldön is sikeres független társulata, a Szputnyik Hajózási Társaság, amelynek vezetői – ahogyan arról lapunk is hírt adott – néhány héttel ezelőtt jelentették be a társaság megszűnését, évek óta foglalkozik színházi neveléssel, ennek jegyében született meg a szegedi Reök-palotában április 30-án, csütörtökön 19 órai kezdettel bemutatandó Szociopoly című előadásuk is, amelyet Fábián Gábor rendezésében hoztak létre.
A Szociopoly egy észak-magyarországi kistelepülésen játszódik. Szereplői a településen élő emberek: a falu elitje, az ott működő intézmények dolgozói és a faluban élő emberek, akik közül néhányat maguk a színészek alakítanak, de a falu lakóinak többségét a nézők személyesítik meg. A program során a résztvevőknek abba a helyzetbe kell beleélniük magukat a játék adta keretek között, hogy két gyermeket nevelnek, munkanélküliek, esetleg közmunkára vagy alkalmi munkára számíthatnak, de minden héten be kell vásárolniuk, ki kellene fizetniük a lakásuk rezsijét, illetve rendezniük kell az esetlegesen felmerülő más kiadásaikat is. A társaság azonban hangsúlyozza, a Szociopoly-val nem a szegénységből csinálnak játékot, hanem a játék érzelmi energiáját használják fel arra, hogy a munka, pénz és erőforrások nélküli megmaradás helyzetét átélhessék a résztvevők. A játék konstruálta valóságban mindenki szegény lesz egy órára. Mindenki maga hozhat döntéseket: Akar-e feketén dolgozni? Befizeti-e a villanyszámláját? Fordul-e uzsoráshoz kölcsönért? Ha egy játékos átéli, hogy csak rossz alternatívák közül választhat, hogy mire is elég a segély vagy a családi pótlék, akkor van esélye arra, hogy az intolerancia helyett a szolidaritást válassza – olvasható az előadás ismertetőjében, amelyre a színház illetékesei minden érdeklődőt szeretettel várnak, akárcsak a május 2-án, szombaton 20 órai kezdettel a budapesti A38-on Óver Dózis címmel megtartandó évadzáró Szputnyik-temető és TÁP-támogató bankettre, amelynek keretében sztárvendégekkel, meglepetésprogramokkal és filmvetítéssel készülnek a színház keserédes búcsújára, ahol a halotti tor tisztessége mellett a látogatóknak arra is lehetősége nyílik majd, hogy ki-ki lehetőségeihez mérten támogassa a szintén a megszűnés szélére került TÁP Színházat. A rendezvényen mások mellett fellép DJ Palotai és a Puszi együttes, de a fellépők között lesz Andrássy Máté, Bánki Gergő, Fekete Ádám, Janklovics Péter, Jordán Adél, Kamarás Iván, Keresztes Tamás, Nagy Ervin, Schönberger Ádám, Szabó Győző, Vécsi Tibor, Vinnai András, valamint a Szputnyik és a TÁP Színház társulata és még sokan mások is.
A korábbi hírek szerint Bodó Viktor, a társaság vezetője és Tóth Péter ügyvezető hosszas mérlegelés és megoldáskeresés után döntöttek úgy, hogy a hét éve működő társulat befejezi működését. A társulat vezetői döntésüket azzal indokolták, hogy két éve nem kaptak pályázati támogatást az előadásaikra, ezért kénytelenek voltak a további költségeket a működési támogatásból kigazdálkodni.