2024. július 17., szerda

Murmel, murmel

Belgrádban megnyitotta kapuit a BITEF

Herbert Fritsch rendezésében és a berlini Volksbüne am Rosa Luxemburg Platz társulatának előadásában a Murmel, murmel című előadással nyitották meg az idei 49. Belgrádi Nemzetközi Színházi Fesztivált a főváros Nemzeti Színházának nagyszínpadán. Erre az előadásra, a nagy érdeklődés miatt, már a jegyek eladásának első napján elkeltek a jegyek.

A Murmel, murmel minimalista előadásnak mondható, ahol a 11 szereplő közül mindegyiket Murmelnek hívják, és csupán egyetlen szót használnak az előadás során a színészek: a murmelt.

– Egy színházi előadás, ahol csupán egyetlen egy szót használnak, nem ígér sokat. Mégis ebben az előadásban látszik igazán, hányféleképpen lehet kiejteni ugyanazt a szót és hányfajta történetet lehet ugyanazzal a szóval elmondani – írta Andrea Gerk, az egyik német rádió kritikusa az előadásról.

A nemzetközi színházak fesztiválját az idén a BITEF egyik megálmodójának és művészeti igazgatójának, Jovan Ćirilovnak szentelik, azzal, hogy a szervezők igyekeztek követni a fesztivál megálmodóinak elveit a program összeállításánál. Így ezúttal is számos külföldi és hazai előadást nézhet meg a közönség az elkövetkező hét napban. Többek között a ljubljanai Slovensko Narodno Gledališče Drama előadásában az Iliász, Oliver Frljić rendezésében és a Slovensko Mladensko Gledališče előadásában a Ristić komplexum (Kompleks Ristić) című előadást, vagy a francia Bureau Cassiopée párizsi színház Adieu (Isten veled) című előadását. Toni Janežič rendezésében az Újvidéki Népszínház előadásában bemutatják az Ivan Iljics halála (Smrt Ivana Iljiča) című előadást, vagy Bojan Đorđev rendezésében A marxizmus diszkrét bája (Diskretni šarm marksizma) című holland–szerb előadást. Az előadások mellett számos kísérőprogram várja a színházak kedvelőit, így vitafórumokra is sor kerül, amelyek többsége a fiatalokhoz szól, azzal a céllal, hogy kinevelje az új, színházba látogató generációt. Természetesen a filmvetítések sem maradnak el. A szervezők olyan filmek közül válogattak, amelyek meghatározták a BITEF sorsát, azzal, hogy a fesztivál első éveiben megosztották a közönséget.

Az idén a BITEF zsűrijében Mirjana Karanović színész, Agnieszka Jakimiak dramaturg, Žarko Laušević színész, Stefan Blaeske dramaturg és Thomas Walgrave művészettörténész ül majd. Ők osztják ki a legjobb előadásért járó Mira Trajlović-díjat, illetve a Jovan Ćirilov-díjat is. De hogy miért vállalták a zsűritagságot, arra ők maguk válaszoltak.

– Jovan a munkatársam volt, igazgatóm, akit rendkívül tiszteltem és kedveltem azokat az értékeket, amit hordozott magában. Széles látókörű ember volt, aki előre gondolkodott, de kapcsolatot tartott fenn mindazzal, ami körülvette. Érzelmi szálak is fűznek hozzá, ugyanis olyan embert ismertem meg benne, aki hasonlóan gondolkodik mint én, ezért engedhettem meg magamnak, hogy úgy viszonyuljak hozzá, mint a padtársamhoz. Tudtam, hogy mellette mindig meglepetésekre számíthatok, mint például annak a döntésnek a hallatán, mikor bejelentette, hogy el akarja sajátítani a kínai és a japán nyelvet. Öröksége megsemmisíthetetlen, beépült a mi balkáni civilizációnkba. Lehetetlen kitörölni vagy elkerülni. Azok a színházi értékek, amelyeket ő felállított, minden bizonnyal fennmaradnak a jövő generációi számára – emelte ki Mirjana Karanović.

– Személyes vonatkozása van a döntésemnek. Viszolyogtam minden olyan gondolattól, hogy valaha bármiféle zsűritag legyek és döntéseket hozzak. Annak tudatában, hogy az idei BITEF-et Jovan Ćirilov emlékének szentelték, ez az ellenállás megszűnt. Az első gondolat, ami átfutott az agyamon az volt, hogy ha néhány évvel ezelőtt Jovant New Yorkba hívtam volna, hogy megnézzen egy érdekes előadást, különösebb gondolkodás nélkül igent mondott volna, repülőbe ült volna, biztos vagyok benne. Hiszem, hogy égszínkék szemei nemcsak a plakátról néznek vissza ránk, hanem a felhők közül is figyelemmel kísérnek, arra várva, hogy lássa, merre halad mindaz, amit megalkotott, így gondolkodás nélkül elfogadtam a Bitef felkérését, és megtiszteltetésnek érzem – emelte ki Žarko Laušević.

– A BITEF egyéni lehetőség arra, hogy tiszta képet kapjunk arról, mi történik a modern színházi művészet terén. Tisztelem a Bitef új törekvéseit, ezért megtiszteltetésnek érzem, hogy része lehetek az idei zsűrinek – válaszolta röviden Agnieszka Jakimiak.

– Az elmúlt években az európai fesztiválokon több művész előadását tekinthettem meg a valamikori Jugoszlávia területéről. Érdekelnek ezek az előadások, látni szeretnék még ilyen darabokat, ezúttal Belgrádban. Izgalommal várom, mit tudok majd meg a balkáni művészetek helyzetéről. Az is érdekel, miként reagál a belgrádi közönség az előadásokra – hangsúlyozta Stefan Blaeske.

– Hiba elmulasztani egy ilyen lehetőséget. Megtisztelve érzem magam, hogy az idei BITEF zsűrijében lehetek. Köszönettel tartozom a Comeos Intézmény munkatársainak, hogy kapcsolatot teremtettek köztem és a fesztivál között. Örömmel várom az inspiratív vitaesteket az előadásokról, a színházról és a művészetről általában – emelte ki Thomas Walgrave.