2024. július 17., szerda

Halottak napjától virágvasárnapig

Újra játssza nagy sikerű előadását a Magyar Kanizsai Udvari Kamaraszínház

Felújítja Siposhegyi Péter: Halottak napjától virágvasárnapig című előadását a Magyar Kanizsai Udvari Kamaraszínház. A színmű – amely a kisebbségbe szorult délvidéki magyarság megpróbáltatásait mutatja be a két világháború közötti időben, de a politikai mellett a szerelmi szál is hangsúlyos – bemutatója ma, február 14-én lesz 18 órakor a szabadkai Népkör Magyar Művelődési Központban. Ahogy azt Andrási Attila rendezőtől hallottuk, az előadásnak részben új a szereplőgárdája, Szemerédi Bernadett, Mészáros Árpád, Kálló Béla és Csernik Árpád áll színpadra.

– Kende Ferenc emlékiratai alapján készült a dráma. Kende Ferenc nagybecskereki születésű és a két világháború között Szabadkán élt, ő szállította be a magyar könyveket az akkori Jugoszláviába. 1961-ben adta le a Széchényi Könyvtárba az emlékiratait, ennek alapján készült el Siposhegyi Péter műve. Az etnikai kiszorítás politikájáról is szó van – mondta Andrási Attila, akitől azt is megtudtuk, hogy az előadást legutoljára tavalyelőtt játszották és nagyjából hatvanszor léptek vele közönség elé Magyarországon és a Délvidéken is – A közönség szerette az előadást, bárhol játszottuk azt éreztük, hogy a lelkeink hasonlítanak, a magyarságtudatunk azonos, így a reakciók is azonosak voltak. Sokszor kaptunk állótapsot és igény mutatkozott arra, hogy a továbbiakban is játsszuk az előadást.

A felújított előadás szabadkai bemutatója után tájolni is terveznek, ehhez támogatásért pályáznak, hogy ismét minél több helyre tudjanak eljutni a produkcióval.

– A Magyar Köztársaság előző kormányától nem kértünk, nem kaptunk és nem is fogadtunk volna el támogatást december 5-e után. A jelenlegi kormánytól bizonyos támogatást kapunk, és természetesen a Magyar Nemzeti Tanácsnál is pályázunk – mondta a rendező.