2024. július 17., szerda

Áprilisban találkoznak az amatőr színjátszók

Idén Bácskertesen látható a Vajdasági Magyar Amatőr Színjátszók XVIII. Találkozójának 19 előadása

Április 5. és 14. között zajlik a Vajdasági Magyar Amatőr Színjátszók XVIII. Találkozója, amelynek idén Bácskertes (Kupuszina) ad otthont, a szervezők a Vajdasági Magyar Művelődési Szövetség, a Vajdasági Magyar Művelődési Intézet és a bácskertesi Petőfi Sándor Művelődési Egyesület. A találkozón idén 19 amatőr színjátszó csoport lép fel, Vajdaság egész területéről jelentkeztek, köztük 5 új csapat van, akik először jönnek a találkozóra. A Brestyánszki Boros Rozália szabadkai dramaturg, Krizsán Szilvia újvidéki színművész és Solténszky Tibor budapesti dramaturg, rendező alkotta zsűri idén is odaítéli a díjat a legjobb hagyományos keretek között megvalósított előadásnak, a legjobb alternatív/új formákat kereső előadásnak, díjazzák a közösségteremtő tevékenységet, a legjobb férfi főszereplőt, a legjobb női főszereplőt, a legjobb férfi mellékszereplőt, a legjobb női mellékszereplőt, a legszebb színpadi beszédet és a közönségdíj is gazdára talál, de számos különdíjat is kiosztanak az április 14-ei gálaműsoron. A zárónapon láthatja a közönség majd a hivatásos színházak ajándék-előadását, ami ezúttal a Zentai Magyar Kamaraszínház vendégjátéka, a Simon 7 napja... már ha érdekelne bárkit is című előadás lesz.

A találkozón a gyermekeknek is szerveznek foglalkozásokat, mindennap elbeszélgetnek velük az előadásokról, április 13-án pedig gyermeknapot szerveznek, amelyre nemcsak a bácskertesi, hanem a környékbeli gyerekeket is várják, akiket az újvidéki diákszínjátszók szórakoztatnak majd.

A találkozó ünnepélyes megnyitója április 5-én 17.30-kor lesz, az első napon a házigazdák állnak színpadra, az Én és a kisöcsém című zenés vígjátékot mutatják be.

Az előadásra ingyenes a belépés.