2024. július 17., szerda

Eljön hozzánk Pinocchio

A jövő évadban az ideihez képest még több bemutatót tervez a szabadkai Gyermekszínház

Négy bemutatót tartott magyar nyelven az elmúlt színházi évadban a szabadkai Gyermekszínház, a következő évadban pedig ettől még eggyel többet is terveznek. A legkisebb színházkedvelők láthattak egy különleges, rajzfilmes stílusú Piroska és a farkast, A három testvér, A békakirály című produkciót, mindkettő a filmet és a színházi előadást ötvöző produkció, valamint az Icurka-picurka című előadás munkabemutatóját is megtartották.

Árokszállási S. Márta, a Gyermekszínház igazgatónője a nehézségek ellenére, amelyek elsősorban a kultúrát sújtó anyagi támogatottság hiányában mutatkozik meg, elégedett mind a színpadra állított előadásokkal, mind a látogatottsággal, és azzal is, hogy az előadásaikat több fesztiválon és vendégjátékkal meg tudták mutatni más közönségeknek is, arra pedig különösen büszke, hogy már nem egyszer a szabadkai Gyermekszínház képviselte Szerbiát valamilyen külföldi fesztiválon.

Összesen – szerb, magyar és horvát nyelven – mintegy 300 előadást játszottak, emellett jártak Banja Lukaban, Belgrádban, Magyarországon, Ukrajnában egy gyermekszínházi fesztiválon, ahol 15 országból érkező társulatok mellett mutatkoztak be. Szeptemberben a bulgáriai Stara Zagoraba mennek a Lélegzet című előadással, majd ugyancsak ősszel szintén ezzel a darabbal utaznak Varsóba is, valamint Rijékában is vendégszerepelnek, az itt megrendezésre kerülő bábszínházi revüre az Almafácska című babaelőadást viszik.

És hogy mit láthatunk itthon? Szeptemberben lesz az Icurka-picurka című előadás hivatalos bemutatója, de ez a produkció még a most véget ért évadhoz kötődik, az új színházi évadban öt új előadást mutatnak be magyar nyelven. Rumi László egy vitézekről szóló történetet állít színpadra. Ez a szegedi bábszínházzal készült közös produkció lesz szabadkai színészekkel, de Szegeden is eljátsszák. Ahogy az igazgatónő mondja, egyrészt fontosnak tartja, hogy a Gyermekszínház Magyarországon is rendszeresen bemutatkozzon, másrészt együttműködéssel nagyobb produkciók valósíthatóak meg, könnyebb pályázati forrásokhoz is jutni. Januárban egy igazi klasszikus érkezik a Gyermekszínház színpadára: Pinocchio Veres András rendezésében. A rendező emellett készít még egy monodrámát is Vörös Imelda színésznővel. Tavasszal egy szöveg nélküli előadás készül majd, zenés, táncos előadás a teljes társulatból, azaz a szerb és a magyar nyelven játszó színészekből válogatott csapattal. A rendező Evgeny Ibragimov lesz. Az évad vége felé közeledve pedig egy fiatal rendező, Fige Attila fog Szabadkán dolgozni.

Azonban nemcsak színházi előadásokra, hanem különböző műhelymunkákra is várják a gyerekeket, szeptemberben pedig válogatót szerveznek 7–14 évesek számára. A Gyermekszínház induló, magyar nyelvű drámacsoportjába keresnek tagokat. A csoport vezetője Greguss Zalán színész lesz. A válogatás felől érdeklődni máris lehet az 555-714-es telefonszámon.