2024. július 17., szerda

Elor Emina Koštana szerepében

Az Újvidéki Színház színésznője a szabadkai Népszínház színpadán a Kosztolányi Dezső Színház igazgatójának rendezésével: Az előadás próbái augusztus végén kezdődnek

Elor Emina, az Újvidéki Színház színésznője kapta meg a címszerepet a szabadkai Népszínház szerb társulatának Koštana című előadásában, amelyet Urbán András rendez és amelynek próbái augusztus végén kezdődnek, az előadás bemutatója október második felében várható. Ahogy Urbán András elmondta, egy válogatást hirdettek meg és az audíción megjelent 40–50 színésznő közül Elor Emina bizonyult a legjobbnak. A rendező szívesen dolgozik az újvidéki színésznővel, szerinte megvan benne mindaz, ami e szerep megformálásához szükséges, mind a színészi képességek, mind az énektudás, és Emina, mint jelenség színésznőként és nőként is.

Emina egy olyan nőt formál meg, akit meg akarnak szelídíteni.

– Az majd a próbák folyamán derül ki, hogy a rendező klasszikus keretek között marad-e vagy sem, úgyhogy arról, hogy milyen alakot formálok meg pontosan, nem tudok még mit mondani. Egy dalos kedvű, fiatal cigány lány szerepébe bújok, de hogy milyen is lesz pontosan, az majd a próbák során derül ki. A próbák augusztus végén kezdődnek. Még egy kicsit tart a nyári szünetem, azután szeretném majd olvasgatni a szöveget, és még a próbafolyamat előtt foglalkozni vele – hallottuk a színésznőtől, aki, immár nem is először, szerb nyelven fog játszani – Alapvetően nem tartok attól, hogy szerbül játszom. Kicsi koromtól kezdve tanultam mindkét nyelvet, de mégis magyarul gondolkodom, magyarul álmodok, a színpadon pedig inkább attól félek, ha valami váratlan dolog történik, vagy ha improvizációra kerül sor, akkor lehet, hogy egy kicsit hátrányban vagyok a szerb anyanyelvűekkel szemben.