2024. július 17., szerda

„Ha szabad… jövünk!”

Tervez új előadást készíteni a Tanyaszínház – Magyar Attila: Ha a helyzet megengedi, július 25-én lesz a kavillói bemutató

Egyre jobban közeleg a nyár és gyakrabban esik szó a nyári programokról. Az év legmelegebb évszakához elengedhetetlenül kötődik a Tanyaszínház turnéja is. A mostani helyzetre való tekintettel azonban még kiszámíthatatlan, hogy idén megvalósítható-e.

Ha lehet… megcsináljuk! Ha szabad… jövünk! mottó jegyében a Tanyaszínház nemrég közzétette a 27 települést érintő tervezett útvonalat. Ennek értelmében a turné július 22-én kezdődne Szenttamáson és augusztus 18-án záródna Keviben, a hivatalos bemutatóra pedig július 25-én kerülne sor Kavillón. A körút idei tervbe vett állomásai: Szenttamás, Bácsfeketehegy, Kishegyes, Kavilló, Mohol, Péterréve, Óbecse, Temerin, Torontálvásárhely, Hertelendyfalva, Székelykeve, Torda, Zenta, Magyarkanizsa, Kispiac, Hajdújárás, Radanovác, Kelebia, Orom, Csantavér, Bácskossuthfalva, Bezdán, Bácskertes, Doroszló, Bajsa, Zentagunaras és Kevi.

Magyar Attila (Fotó: Gergely József)

Magyar Attila (Fotó: Gergely József)

A Tanyaszínház tervei közt szereplő új előadásáról és a turnéról Magyar Attila-Öcsit, a Tanyaszínház igazgatóját kérdeztük:

– Milan Kundera Jakab és az ura című művét tervezzük színre vinni, Szabó K. István rendezésében. A díszlet- és jelmeztervező Puskás Zoltán lenne, a színészgárda pedig az újvidéki színművészeti akadémia hallgatóiból állna. A próbákat a tanév befejeztével, június végén kezdenénk meg, úgyhogy valójában még nem vagyunk elkésve. Ha azonban a helyzet elhúzódna, arra is gondoltunk, hogy a színészek a világhálón keresztül találkozzanak a rendezővel, és valahogy ily módon fogjanak hozzá a próbákhoz. Keressük a megoldást, hogy akár a megváltozott körülmények közt is létrejöjjön az előadás. Mindenféle megfordult a fejünkben, a kevésbé rossz megoldás, hogy őszre készítjük el, a legrosszabb verzió persze az, hogy idén nem lesz. Semmit sem tudhatunk előre, csak azt mondhatom, hogy: Öcsi tervez, Isten végez. Addig is itthon vagyok, kertészkedek, Kavillón pedig nemrég ültettem több mint tíz diófát. Ez reménykeltőnek tekinthető, a diófa ugyanis sokára nő meg és hoz termést, de én hosszútávra tervezek. Ezért nem ültettem például muskátlit. A turnét illetően még februárban összeállítottuk az útirányt, azután közbeszólt a járványhelyzet, amire senki sem számított. Annak reményében, hogy észszerűen viselkedünk az elkövetkező időszakban és jó esetben elmúlik a vész, nyilvánosságra hoztuk az állomásokat és ezek megtalálhatóak a Facebook-oldalunkon. A terveink közt szerepel a nyár folyamán a tavalyi előadásunkkal vendégszerepelni a Magyar Színházak Kisvárdai Fesztiválján és Gyulán is, a múlt évhez hasonlóan pedig az idei előadásunkat is játszanánk Mórahalmon. A járvány miatt sajnos elmaradt Kavillón a találkozó a színészekkel és a rendezővel, valamint a Tanyaszínház első, közösségépítő sporttalálkozója is. Ha a helyzet megengedi, ez utóbbit szeptember 5-én pótolnánk, a veszedelem elmúltát pedig egy néptáncesttel ünnepelnénk meg – mondta lapunknak Magyar Attila.

Addig is visszaemlékezésképp és a szebb napok eljövetelének reményében, a Tanyaszínház Facebook-oldalán mesék, hanganyagok hallgathatók, és megtekinthető a László Sándor rendezte, 2005-ben készült Ludas Matyi, valamint a 2007-ben színre vitt Pál utcai fiúk.