2024. július 17., szerda

Vajdasági magyar előadások Kisvárdán

Augusztus 21-én 32. alkalommal találkoznak a színészek határon innen és túlról Kisvárdán a Magyar Színházak Kisvárdai Fesztiválján. A rendezvény augusztus 29-én zárul.

2020 a nemzeti összetartozás éve. Az emlékév megünneplésére keresve sem találhatnánk jobb alkalmat, mint az elszakított nemzetrészek társulatainak találkozóját, a Magyar Színházak Kisvárdai Fesztiválját. A programsorozat – melynek hosszú és eseménydús idővonalán az idei év egy újabb mérföldkő lesz – reményeink szerint nem marad el és az új időpontban megtarthatjuk. Lehessen ez a kilenc nap az egyetemes magyar színházkultúra ünnepe, a klasszikusok és az újdonságok élvezete, a félbemaradt repertoárok és reménybeli bemutatók továbbgondolásának terepe, életünk újra indulásának nyitánya.

A nyitónapon 21.30-kor a Zsinagógában a közönség megtekintheti a szabadkai Kosztolányi Dezső Színház Kokan Mladenović rendezésében készült Gusztáv a hibás mindenért című előadást. 26-án, 20 órától a Bagolyvárban a Tanyaszínház játssza a Lénárd Róbert rendezte Y-elágazás című produkciót, utána 21.30-tól a Zsinagógában a marosvásárhelyi Spectrum Színház, a Soproni Petőfi Színház és a Zentai Magyar Kamaraszínház közös produkciójára kerül sor, a Pataki András rendezésében készült Római vakáció című előadásra. A következő nap, 27-én, 20 órától a Bagolyvárban a szabadkai Népszínház Magyar Társulata lép fel a Mezei Zoltán rendezésében készült Fekete Péter című előadással, ezután 21.30-kor a Zsinagógában az Újvidéki Művészeti Akadémia negyedéves hallgatóinak Mosoly című vizsgaelőadására kerül sor, amelyet Hernyák György, Lénárd Róbert, Táborosi Margaréta rendezett. Utolsó előtti nap, 28-án 17.30-kor a Művészetek Házában, az Újvidéki Színház mutatja be a Dejan Projkovszki rendezte Anna Karenina című produkciót. Utolsó nap, 29-én, 17 órakor a Művészetek Házában az Udvari Kamaraszínház játssza az Andrássy Attila rendezésében készült Tizenkilenc című előadást.