2024. július 16., kedd
EXIT FESZTIVÁL

Diszkóláz, karmesternő és strandnadrág

A felhős idő, majd az esti órákban eleredő eső sem tudta meggátolni a vendégeket a bulizásban az Exit fesztivál nulladik napján, szerdán. A nagyérdemű egyszer csak a 70-es és 80-as években találta magát, hála Nile Rodgers és a Chic zenekar fergeteges fellépésének.

Az este 7 órára beharangozott kapunyitás legalább fél órával csúszott, amit a fesztiválozók igen jól viseltek. Nyolc óra körül már szépszámú tömeg gyűlt össze a Main Tesla Stage nevű színpad előtt, végigkísérve az első fellépő zenekari beállását.

A zenei program, amely a szerdai napon csak a már említett színpadon zajlott, valamivel az előre beharangozott időpont után (fél kilenc) kezdődött a belgrádi rapper, Marčelo koncertjével, akit zenekara, az Iskaz kísért. Az elég rövidre sikerült harminc-negyven perces fellépést a kurtasága ellenére nagy tapssal és ujjongással hálálta meg az összegyűlt tömeg. Mire fellépésük véget ért, a Tesla Stage előtt igen szép számú tömeg gyűlt össze.

Ezt követte a zemuni (zimonyi) Viva Vox kórus hangversenye. A formáció érdekessége, hogy a megszokott kórusművek helyett kortárs pop és rock dalokat szólaltat meg a capella (kizárólag énekhang segítségével, hangszerek nélkül). A repertoárjukon szerepelt több ismert dal is, ilyen volt például a Red Hot Chili Peppers By the way c. dala, a nyitó Chop Suey, az ismert System of a Down rockegyüttestől. Szemezgettek a pénteken fellépő Prodigy repertoárjából is a közönség kérésére, fellépésük csúcsát viszont a legendás Queen együttes Bohemian Rhapsody című dalának előadása jelentette. Az intenzív eső pedig szinte mintha semmi negatív hatással nem lett volna a tömegre.

A kórus fellépését a hivatalos megnyitó-ceremónia követte, mely leginkább egy performanszra emlékeztetett. A színpadon zajlott a vetítés és a beöltözött színészek játéka, míg a közönség soraiban a Tesla-tekercs, amelyet egy emelvényre szereltek, ontotta magából az elektromos koronakisüléseket.

A futurisztikus nyitóceremónia után pedig kezdetét vette Nile Rodgers és a Chic koncertje. A híres producer-zenekarvezető-dalszerző nosztalgikus hangulatot idézett kiváló zenekarával. A repertoáron Rodgers által szerzett világhírű slágerek szerepeltek, mint például Madonna Virgin c. sikerdala vagy a Sister Sledge We are family c. slágere, illetve Diania Ross I’m coming out nevet viselő dala. A majdnem kétórás fellépés végén pedig a Chic talán két legismertebb dalát szólaltatta meg a zenekar, a Le Freaket és a Good Times címűt. Az utóbbi adta meg –Rodgers szerint – az igazi diszkóhangulatot, hiszen az est összes fellépője színpadra lépett, hogy együtt táncoljanak az ismert dallamra.

A fergeteges bulit pedig DJ-k fellépése követte egészen a hajnali órákig.