2024. július 16., kedd

Gengszterek és rasztafarianizmus az Exiten

– Én már 2003 óta járok ide, de ekkora tömeget még nem láttam – jegyezte meg egyik ismerősöm, miközben a kivetítő alá szorultunk Snoop Dogg (illetve Snoop Lion) koncertjén. A fesztivál második napján feléledt a tömeg, a rendezvény is teljes kapacitásával, gőzerővel dolgozott, az egész várudvar egy egyedi színkavalkáddá változott, mint minden évben a fesztivál alatt.

A csütörtök esti program „nagyágyúi” kétségkívül az amerikai gengszterből lett raszta Snoop Lion és a világhírű brit dj, Norman Cook, ismertebb nevén Fatboy Slim voltak.

Az átkeresztelkedett rapper koncertjére sokan voltak kíváncsiak, gyakorlatilag a Main Stage nézőtere zsúfolásig tele volt emberekkel. Maga a koncert fergetegesre sikerült, a közönség hatalmas tapssal és őrjöngéssel hálálta meg az előadó összes elhangzott dalát, ugyanakkor néhányan kritizálták, hogy nem igazán gengszter rappre vártak, amely Snoop karrierjét eddig jellemezte, hanem inkább reggae stílusú zenéket szerettek volna hallani a tavaly óta megtért világsztártól. A fergeteges buli ellenére páran megjegyzéseket tettek a hangosításra is, mondván, hogy „nem értem mit mond”. Ebben is van valami, hiszen egy kicsit túlbőgte a basszus a többi hangszert az egész koncert alatt.

A koncert vége kissé meglepte a rajongókat, a rapper ugyanis ahelyett, hogy bemutatta volna zenekarát, illetve ráadást adott volna, egyszerűen eltűnt, mialatt kialudtak a fények, Bob Marley Jammin’ c. dalára.

Fatboly Slim előadása megtöltötte az Dance Arena színpadát. Egészen annyira, hogy előadása alatt, illetve előtt majdnem teljesen kiürült a Main Tesla Stage előtti nézőtér. A brit dj legismertebb szerzeményeivel szórakoztatta a nagyérdeműt, sikeresen.

Miközben a tánctéren a Fatboy Slim dübörgött, a már említett nagyszínpadot is a britek szállták meg: történetesen a Camo and Krooked dj-páros Dynamite Mc-vel. A fergeteges és sokszor a rendezők által előrelátott időnél többet játszó formáció hozta a formáját: igazán intenzív hangulatot teremtettek, a Drum and Bass zenei stílus szerelmeseinek nem volt mire panaszkodniuk. Mint ahogy előtte nap a Viva Vox kórusa, csütörtök este a szóban forgó trió tüzelte fel a kedélyeket, amikor egy rövidke bejátszás erejéig egy Prodigy dalt játszottak.

Egyébként a rendezvény második napján a fesztiválozók biztonságára 700 rendőr vigyázott a biztonságiak mellett. A rend őrei csütörtök este húsz személytől vettek el narkotikumokat, köztük öt volt külföldi. A második napon semmi rendbontás nem történt.