2024. július 16., kedd
BEFEJEZŐDÖTT AZ EXIT

„I am from Bosnia, take me to America”

Az Exit fesztivál zárónapja tartogatott egy kellemetlen meglepetést a fesztiválozók számára, Main Stage-re beharangozott liquid drum and bass formáció, a Rudimental ugyanis kénytelen volt lemondani a fellépést. A hangversenyt egy húszórás repülőgépkésés miatt kényszerültek lemondani, de már jelentették: a legrövidebb időn belül szeretnék bepótolni a mulasztást.

Az utolsó napon lépett fel Nick Cave és a The Bad Seeds. Koncertjük nem vonzott túl nagy tömeget, sikerült azonban kellemes atmoszférát teremteniük. Előttük pedig a brit indie rockcsapat, a Bloc Party szórakoztatta a nagyérdeműt.

A vasárnapi program egyik nagy kedvence kétségkívül a boszniai Dubioza Kolektiv volt. A szomszédos országból érkező hetesfogat egyedülálló zenéjével, a politikát és a hatalmon lévőket bíráló szövegeikkel egyike volt a Fusion Stage legnagyobb sztárjainak. A közel másfél órás hangversenyen megszólaltak a zenekar legismertebb dalai, ilyen a Kokuz, Blam, Recesija vagy a záró Balkan Funk. A formáció amellett, hogy kifogástalanul szólaltatta meg saját dalait, egy igen színvonalas, a legapróbb részletekig kidolgozott, jól megkoreografált koncertet adott, amely akármikor felvehetné a versenyt a nyugati zenekarokkal.

A Dubioza fellépése után a Fusion Stage-en a belgrádi ír népzenét játszó Orthodox Celts vette át a stafétát, és táncoltatta meg a közönséget a virradatban.

Az idén Riffs and Beats névre keresztelt Explosive Stage-en idén nem igazán sok ismert névvel lehetett találkozni, sokaknak talán a portugál Moonspell heavy metal zenekar volt a legismertebb, amely szintén vasárnap lépett színpadra.

Az utolsó napon persze voltak olyan dolgok is, amelyek meghatározzák a fesztivált: ilyen volt például a Positive Vibrations Reggae Stage-en a dj-k csatája hajnal felé. A közönség ujjongással dönti el, hogy melyik előadó szimpatikusabb neki, majd a nyertes szolgáltatja hajnalig a zenét. Ugyanezen tradíciók közé tartozik a Dance Arenában Marko Nastić színpad- és fesztiválzáró fellépése is, amely az utolsó az egész várudvar területén, és általában reggel veszi kezdetét – ez esetben 6:30-kor.