2024. július 16., kedd

Tricikli Fesztivál

Két keréken, három városban

Magyarkanizsa hangulatos helyszínein zajlottak a három települést, ezáltal három régiót-országot megmozgató Tricikli Fesztivál vajdasági állomásának történései. A kerékpáros irodalom- és művészetkedvelők az idén már harmadszor vehettek részt az összművészeti eseményen a csendjéről méltán nevezetes Tisza menti városkában, ami az idei rendezvénysorozat első „megállója” volt. A fesztivál következő állomása Szeged (június 27–30.), illetve Sepsiszentgyörgy (július 13.) lesz.

Magyarkanizsán szombaton, kora délelőtt kezdődött a program, az Art Caféban gyülekező társaság először átment a törökkanizsai Kulturális Zónába, ahol Csernik Attila kötetbemutatóját és Csernik Emese kiállítását tekinthette meg. A résztvevők innen két keréken a Csordakúthoz (Baráthok kútja) zarándokoltak, ahol a nádas árnyékában felolvasták Tolnai Ottó Vak Vígh Tibike násztánca a flamingóval c. novelláját, amelynek egyes részei ezen a helyszínen játszódnak. A Texas vendéglőben, Bús Pistánál ebédeltek, majd a Vázsonyi Családi Gyümölcsösbe bicikliztek, ahol Losoncz Márk tartott előadást az olvasás felszabadításáról, majd bemutatták Antalovics Péter Magánbeszélgetés c. verseskönyvét, illetve a Trickli-fúziókötetet Kusztos Júlia, Kusztos Anna, Szalma Zsóka és Antalovics részvételével. Az utóbbi két eseményt az egyik szervező-házigazda, Oláh K. Tamás vezette.

A délután következő helyszíne Ózsvárék udvara volt. Itt Ózsvár Péter keramikus vezette körbe a társaságot a Tófenéken, majd Fenyvesi Ottóval Vígi László beszélgetett. Ezt követően a zenére helyeződött a hangsúly, amikor Ózsvár Péter kerámiahangszereit Bakos Árpád szólaltatta meg. Az élménnyel a résztvevők a Cserkésztelepre tekertek át vacsorázni, ami után a programsorozatot Tolnai Szabolcs Nyári mozi c. filmjének vetítése, illetve az e körül kialakuló társalgás zárta.

Nyitókép: A törökkanizsai Kulturális Zónában (Kulturális Zóna, Törökkanizsa/Szabó Benke Róbert)