2024. szeptember 28., szombat

Dombos újra

Csütörtökön kezdődik a Dombos Fest Kishegyesen – Idén Shantel is a fellépők között

Ha nyár, akkor Kishegyesen Dombos Fest. Így lesz ez az idén is, amikor a Hegyalja utca megtelik emberekkel, és a fénnyel megfestett löszfal varázsolja el a bulizni vágyókat. A fesztivál az idén is hozza a megszokott stílust és hangulatot, és új húzónevek is lesznek a fellépők között. Horváth Lászlót, a fesztivál főszervezőjét elsőként arról kérdeztük, hogy milyen újdonsággal készültek az idén?

– Az újdonság erejét talán a Let's dance…, azaz táncoljunk koncepció adhatja, ami azt jelzi, hogy talán picit bulizósabb, táncolásra valóbb koncertek lesznek. Tavaly korzózásra hívtunk mindenkit, bejártuk a Hegyalja utca zegzugait, most pedig minden napra jut egy-egy prémium koncert, ami a magyar fesztiválok sokaságán is bizonyított.

Mely húzóneveket emelné ki a programból?

– Bár tudjuk, hogy minden ízlés kérdése, de mi ezt az ízlésvitát, mindig felfelé húznánk, hogy igényes, szinte magas művészetbe nyúló produkciók villanjanak itt meg. Első nap Szabó Balázs Bandája, azután az Aurevoir lép fel, majd jön a Balkán zenéit oly jól ismerő Shantel egyenesen Berlinből, aki egyben DJ, zenész és producer is. Az ő slágerei elég nagyot mentek a nagyvilágban, kíváncsian várjuk, hogy egy ilyen világklasszist hogyan fogad a közönség. Zárónapra két szögesen ellentétes zenei világ feszül egymásnak, a szintén világklasszis Szent Efrém Férfikar és az űrzenét játszó Platon Karataev!

A zenei programok mellett milyen más tartalmakkal várják a látogatókat?

– Aki volt már a Domboson az tudja, hogy rengeteg gyermek rohangál a placcon, őket is megszólítjuk, egy kis tánctanulással, gyerekprodukciókkal, énektanítással, a két ikonikus hazai énekesnő segítségével, Csizmadia Anna és Sőregi Anna fognak tanítani. De fontos kiemelni a gasztro sokszínűséget, amely úgy a legendás lángosban, mint a jó szerémségi borok kóstolásában is megnyilvánulhat.

Más fesztiválokhoz képest igen kedvező áron kínálják a belépőket, a helyieknek pedig plusz kedvezmény jár. Miért, és megéri-e így anyagilag?

– Ez egy családi fesztivállá, egy nyári találkozóvá nőtte ki magát, azaz a pénz nem lehet akadálya az ittlétnek, pláne hogy a költségvetés nagy részét két kiemelkedő támogatásnak sikerül lefedni: hálásak vagyunk az NKA Fesztivál Kollégiuma, illetve a MOl Új-Európa Alapítvány támogatásáért.

A Dombos Wine Clubban volt egy kis elő-Dombos, kisebb koncertek formájában. Lesz-e hasonló jelleggel utó-Dombos is?

– Igen, ez is fontos számunkra, hogy a szezon ne 4 napról szóljon, azaz ahogy volt 4 ráhangoló eseményünk, úgy lesz egy a kishegyesi búcsú környékén júliusban, 2 koncert pedig az ősszel. Ezt pedig az NKA Hangfoglaló támogatásának köszönhetjük. Igyekszünk így kihúzni a szezont és a művész barátainknak, a törzsközönségnek érdekes zenei élményeket kínálni. De ez azért is fontos még, mert a művészek is nagyon várnak egy ilyen délvidéki kirándulást, érdeklődéssel jönnek, mert Szerbia egy egzotikus ország számukra – mondta el Horváth László.

Nyitókép: dombosfest.org