2024. július 16., kedd
NIŠVILLE JAZZFESZTIVÁL 2013.

Új hullám, régi értékek

Az energikus new wave-dalokat andalító bossa nova hangzásban előadó Nouvelle Vague koncertje, Ginger Baker Grammy-életműdíjas dobos együttesének fellépése, a swing keresztapjának becézett Ray Gelato várható showja, nem utolsósorban a világ legkeresettebb nagybőgősének, Ron Carternek és triójának hangversenye csak ízelítő a Nišville Jazzfesztivál idei kínálatából.

A niši várban augusztus 15-e és 18-a között harmincadik alkalommal rendezik meg a Nišville Jazzfesztivált. Évi százezer látogatójával a Nišville a leglátogatottabb és egyben legrangosabb jazzfesztiválnak számít Délkelet-Európában. A fesztivál fő eseményei a niši vár két színpadán zajlanak (Earth & Sky stage), ahol esténként hat (szombaton hét) fellépő váltja majd egymást.

A rendezvény eredeti koncepciója – a jazz klasszikus formáinak a fúziója különféle etnozenével, különösen a balkáni hagyományokkal –, az évek során kiszélesedett oly módon, hogy a fesztivál egyes fellépőiről szólva ma már nemcsak a világzene és a jazz ötvözetéről, hanem a legkülönfélébb zenei irányzatok vegyítéséről beszélhetünk.

A látszólag összeegyezhetetlent egyesítette zenéjében az idei fesztivál egyik legrangosabb fellépője, a francia Nouvelle Vague. A 2004-ben alapult együttes energikus new wave- és posztpunk-dalokat játszik melankolikus bossa nova hangzásban. Repertoárjukon többek között a The Clash, a Sex Pistols, a Talking Heads, a The Cure, a The Police, a U2, a The Smiths, a Joy Division, a The Undertones, a Buzzcocks, a Blondie, a Mano Negra dalai szerepelnek.

Különféle zenei irányzatok egyesítőjének számít Ginger Baker Grammy-életműdíjas dobos, a rock ’n’ roll hírességek házának tagja, a legendás Cream együttes egyik alapítója (Eric Clapton mellett). Baker a fesztiválon veszi át a Nišville Grand Prix – Šaban Bajramović elnevezésű díjat, amelyet a jazz és más zenei irányzatok fúziójáért osztanak ki. Jelenlegi együttese a klasszikus jazz, a jazz-rock és az afrikai hangzást ötvözi zenéjében. A dél-szerbiai városban Pee Wee Ellis szaxofonossal lépnek közönség elé.

A Nišville Jazzfesztivál idén a Constantinus császár szobrocskával járó különdíjjal jutalmazza Clint Eastwood világhírű színészt, filmrendezőt és szenvedélyes jazzrajongót a jazzkultúra népszerűsítése érdekében tett erőfeszítéseiért. A díjat a rendezvény nyitónapján, augusztus 15-én adják át. Amennyiben a díjazott nem tud ott lenni Nišben, a díjat helyette fia, Kyle Eastwood nagybőgős és zeneszerző veszi majd át, aki együttesével az adott este lép föl a fesztiválon.

Szintén az első napon koncertezik az Elmhurst College Jazz Band nagyzenekar, amely az azonos nevet viselő amerikai egyetem hallgatóiból tevődik össze. Különleges vendégként az együttessel fellép Stjepko Gut trombitaművész, akinek ez alkalommal adják át az életműdíjat.

A díjaknál maradva, a zárónapon veszi át a jazz zenéhez való hozzájárulásáért kijáró díjat a fesztivál kétségtelenül legrangosabb vendége, Ron Carter világhírű jazzbőgős, kétszeres Grammy-díjas. Minden idők egyik legkeresettebb nagybőgőse – becslések szerint mintegy 2500 album felvételezésében vett részt – a Golden Striker Trio kíséretében lép közönség elé.

Duško Gojković trombitaművész és zeneszerző, az egyik legismertebb balkáni jazz-zenész, a jazz és a balkáni folklór elemei vegyítésének pionírja, Belgrade Summit Octet elnevezésű zenekarával lép fel a fesztiválon.

Berlinből érkezik a Damir Out Loud elnevezésű együttes, amelyet a nagybecskereki születésű Damir Bačikin trombitaművész vezet. A különféle országokból származó zenészek a jazz, a kísérleti zene, a drum ’n’ bass és a balkáni folklór elemeiből fejlesztették ki autentikus hangzásukat. Niši fellépésük egyben a Graduation Day című első albumuk szerbiai bemutatója lesz.

A négy fesztiválnap alatt a jazz kedvelői többek között megnézhetik és meghallgathatják még a swing keresztapjának becézett Ray Gelato brit szaxofonost és énekest The Giants nevű együttese kíséretében; az afro-kubai jazz gurujaként emlegetett kubai Bobby Carcasses multiinstrumentalistát; napjaink egyik legjelentősebb dobosának, Adam Nussbaumnak a nemzetközi összetételű kvartettjét; a gypsy jazz hagyományokat ápoló görög Gadjo Dilo együttest; Marius Neset fiatal norvég szaxofonost és kvartettjét; az acid jazz, a funk, a chilout, a soul és a house jazz irányzatokat egyesítő német Jazzanova kollektívát; az amerikai Hubert Tubbs & Blues and Soul Revue-t; az Olaszországból érkező nagybőgős és zeneszerző Niccolo Faraci kvartettjét; a jazz, a funk, a reggae, a soul és a hip-hop irányzatokat ötvöztető bolgár Akaga együttest; a brit TG Collective csapatot; a Sergej Trifunović & Moondance Big Bandet; a Vasil Hadžimanov Bandet, valamint a Deca Loših Muzičara együttest.

A két nagyszínpadon zajló koncertekre a belépőjegyek egy napra 1000, négy napra 3000, egyetemistáknak 2500 dinárba kerülnek. A fesztiválnak ezenfelül számos ingyenes kísérőrendezvénye van. Az Open stage-en napi négy-öt, a Welcome stage-en pedig napi két-három előadó lép föl. Minden éjjel lesz Jam stage, a szimfonikus zenekar nagytermében Workshop működik majd, a Movie stage-en esténként jazz vonatkozású filmeket vetítenek (tiszteletére három Clint Eastwood-filmet), a Jazz Teatarban előadásokat lehet megnézni, és a négy nap alatt több a jazz zenével kapcsolatos kötetet és képregényt mutatnak majd be. Külön figyelmet érdemel a Mihailo Miša Blam nagybőgős, zeneszerző Jazzmúzeum című kiállítása a vár Salon 77 elnevezésű kiállítótermében. Az egyedi gyűjtemény különféle tárgyakon keresztül (lemezek, folyóiratok, hangszerek stb.) a szerb és a jugoszláv jazz történetének egy szeletkéjét mutatja be.

Az Earth & Sky stage műsora

 

CSÜTÖRTÖK

Kafe Ball & Friends (Szerbia)

Elmhurst College Jazz Band & Stjepko Gut (USA, Szerbia)

Ray Gelato & The Giants (Nagy-Britannia)

Kyle Eastwood Band (USA)

Hubert Tubbs & Blues and Soul Revue (USA)

Vasil Hadžimanov Band (Szerbia)

PÉNTEK

Krug Vladice Stojiljkovića (Szerbia)

Damir Out Loud (Németország, Szerbia)

Sergej Trifunović & Moondance Big Band (Szerbia)

Ginger Baker Jazz Confusion (Nagy-Britannia, USA)

Bobby Carcasses (Kuba)

Deca Loših Muzičara (Szerbia)

SZOMBAT

Gadjo Dilo (Görögország)

Niccolo Faraci Quartet (Olaszország)

Akaga (Bulgária)

Duško Gojković & Belgrade Summit Octet (Szerbia)

Adam Nusbaum ZZ Quartet (INT)

Jazzanova (Németország)

Uroš Perić with Mambo Stars & Pearlettes (Szlovénia, Szerbia)

VASÁRNAP

TG Collective (Nagy-Britannia)

Marius Neset Quartet (Norvégia)

Artbeaters & Peter Ugrin (Szlovénia)

Ron Carter Golden Striker Trio (USA)

Nouvelle Vague (Franciaország)

Teatar Band (Szerbia)