2024. július 17., szerda

Rekordszámú fellépő az idei Interetno Fesztiválon

Újdonság: Interetno borfesztivál – Etnopolis határai kiszélesednek Szabadkán

Tizenkét ország tizenhárom táncegyüttese lép fel idén az augusztus 22-e és 26-a között zajló XII. Interetno Fesztiválon: Dél-Korea, Oroszország, Olaszország, Panama, Indonézia, Lengyelország, Ciprus, Románia, Szlovákia, Paraguay, Magyarország és Szerbia táncosait csodálhatjuk meg a Szabadka főterén felépült fesztiválváros, Etnopolis színpadán esténként 7 órától, de a külföldi csoportok Magyarkanizsára, Topolyára és Zentára is ellátogatnak. A csoportokat azonban nem csak tánc közben láthatjuk, hanem az augusztus 26-i felvonuláson is, amikor is a Szent Teréz-székegyháztól Etnopolisig sétálnak a fesztivál fellépői.

A felnőtt táncosok mellett a kicsik is színpadra lépnek. Augusztus 25-én 17 órakor lesz a vajdasági magyar gyermektáncegyüttesek bemutatója, a produkciókat Budapestről érkező szakmai zsűri értékeli.

Etnopolis határai idén kiszélesednek, a zöld szökőkúttól egészen a kék szökőkútig állnak majd a standok, helyet kap a játszóház is, a kirakodóvásárnak 53 résztvevője lesz – az Ópusztaszeri Nemzeti Történeti Emlékpark kézművesei is kiállítanak és foglalkozásokat is tartanak a játszóházban. Újdonságként a rendezvény keretében idén létrejön az Interetno borfesztivál is. A borutca standjain nyolc borászat kínálja majd nemes nedűit 18 és 22 óra között. A borfesztiválnak lesz egy világzenei színpada is, itt 18.30-tól kisebb koncertek is leszek. Pénteken, augusztus 23-án a városháza előcsarnokában kerekasztal-beszélgetést tartanak a borászok, ez nyitott lesz minden érdeklődő számára. Idén is meghirdetik a fotópályázatot. A fesztiválon készült képekkel szeptember közepéig lehet ezen részt venni, s a nyertes fotó kiemelt szerepet kap a következő évi fesztivál reklámanyagában.

A főtéren eltöltött idő után idén is ellátogathatunk a Népkörbe a fesztiválklubba, ahol a nagyteremben 23 órától a külföldi csoportok tartanak táncházat, a kertben pedig élőzenei koncertek lesznek.

Etnopolis polgárai megvásárolhatják az útlevelet, amelyben megtalálják a programot, valamint az útlevéllel pontokat lehet gyűjteni a játszóházban, a fesztiválklubban is féláron juthatunk belépőhöz és a kirakodóvásáron is kedvezményekhez juthatunk általa.

Az Interetno Fesztivál programja hamarosan megtalálható lesz a rendezvény folyamatosan frissülő honlapján is: www.interetno.net

A város főterén augusztus 19-től megtalálható lesz az információs pult, útlevelekhez, információkhoz itt juthatunk, sőt megvehetjük a fesztiválpólót is, amelyet ezentúl minden évben egy-egy iparművész tervez meg, idén Szabó Barna Éva – Evetke tervezte meg a fesztivál pólóját.