2024. szeptember 4., szerda

Góbénak is szurkolhatunk

A Fölszállott a páva népzenei és néptáncvetélkedő szombati középdöntőjében lép színpadra a zenekar, amelynek vajdasági tagja is van

A topolyai Kodály Zoltán Magyar Művelődési Központ Cirkalom táncegyüttese és a zentai szólótáncos, Németh Antal mellett van még egy vajdasági vonatkozása a Fölszállott a páva népzenei és néptáncvetélkedőnek. A Góbé zenekar március 29-én jutott tovább a tehetségkutató vetélkedő középdöntőjébe, és szombaton állnak ismét színpadra, amit a Duna Televízió 18.35 órai kezdettel sugároz. Csasznyi Imrét, a zenekar péterrévei tagját, a budapesti Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem hallgatóját a magyar fővárosban értük utol.

 Mutasd be kérlek a zenekart!

– A zenekar tagjai a Kiss B. Ádám (hegedű, ének), Vizeli Máté (háromhúros és négyhúros brácsa, hegedű, koboz, gitár), Egervári Mátyás (cimbalom, dudák, hosszifurugla, brácstambura, tekerő, gardon, dob), Timár Márton (nagybőgő), míg jómagam basszprímtamburán és háromhúros brácsán muzsikálok, de énekelek is. A csapat első felállása 2007-ben állt össze a Bartók Béla Zeneművészeti Szakközépiskola négy tanulójából, de később zenekarrá alakult, amelynek tagjai jelenleg a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem hallgatói. A góbé székely szó jelentése csavaros eszű ember; a zenekar eredeti tagjai bizonyára nem véletlenül választották ezt a nevet…

 A tagok a Kárpát-medence öt különböző pontjáról érkeztek a magyar fővárosba, itt találtatok egymásra. A származásotok mennyire meghatározó a zenétekben?

– Mindenki hozta magával azokat az életérzéseket, tapasztalatokat, amelyeket otthon szerzett. Különböző kultúrák hatottak ránk, és sokat tanulunk egymástól. Én a tamburamuzsikával fertőztem meg a társaimat, én meg nekik köszönhetően tanulok brácsázni. A koncertjeink azért is változatosak, mert a Kárpát-medencének csaknem minden szegletéből tudunk zenét játszani.

 Porteleki László, a Muzsikás tagja azt mondta rólatok: elektronikus hangszer nélküli világzenét játszatok. Ez pontos meghatározás?

– Igen, a Góbé komolyzenei alapokon játszik úgy népzenét, hogy közben a világzene felé nyit. Eredetileg csak autentikus népzenét játszottunk, később egyfajta univerzális magyar szórakoztató zenei stílus felé kezdtünk el kacsingatni. Olyan, a mai popzenén felnőtt generáció számára is élvezhető számokat írunk, amelyek alapját az autentikus magyar népzenei anyag, előadói stílus és hangszerelés képezi.

2012-ben jelent meg az első lemezetek, amelyet jól fogadott a kritika is.

– Az A38 Hajó és a Szerencsejáték Zrt. által első alkalommal megrendezett Talentométer tehetségkutató verseny világzene/népzene kategóriájában a zsűri hatvanhét nevezett zenekar közül bennünket ítélt a legjobbnak. A versenyen nyert stúdióidőt a 2012-ben elkészült Góbé című lemez felvételére használtuk fel. Az egyik kritikusunk szerint az, aki nem szereti a népzenét, az a lemez meghallgatása után garantáltan szeretni fogja, aki pedig nem ismeri a folklórt, az biztosan a hatása alá kerül. Ez fordítva is igaz: a folk- és világzene elkötelezett rajongóit esetleg más műfajok irányába is kimozdítja. Tulajdonképpen ez is volt a célunk.

 A Fölszállott a páva népzenei és néptáncvetélkedő elődöntőjében bogyiszlói népzenét játszottatok, énekeltetek. Mit hallhatunk majd a szombati középdöntőben?

– Mivel van egy sajátos stílusunk, nem voltam biztos abban, hogy továbbjutunk, de jól sikerült a fellépésünk az elődöntőben. Most palatkai népzene mellett döntöttünk, mert nagyon szeretjük. Palatka az erdélyi Mezőség szívében van, és remek zenészek éltek ebben a faluban. A bogyiszlói mellett azért érveltem, mert abban tamburázhattam, most viszont brácsázni fogok.

(A Góbé zenekarra a +36 20 44 22 999, a +36 30 44 22 999 vagy a +36 70 44 22 999 telefonszámokon lehet szavazni, kódszámuk 23)