2024. július 16., kedd

Színvonalas, 16 éves zenei tradíció

Újvidéki Dzsesszfesztivál

Gazdag programmal várja az idén is a látogatókat az Újvidéki Dzsesszfesztivál, amely immáron tizenhatodik alkalommal áll a zenekedvelők rendelkezésére – mondta Vesna Kaćanski, az esemény zenei rendezője a fesztivál sajtótájékoztatóján.

A pénteki sajtótájékoztatón a rendezvény szervezőgárdájának egy része, fellépők és a kiállítók beszéltek az idei programról.

Ksenija Čobanović, a fesztivál plakátjának és arculatának tervezője elmondta, hogy már több éve veszi ki a részét a szervezésből, és eddig mindig élvezte a rá kiszabott feladatokat.

– Az egyetlen probléma a munkámmal, hogy ugye, a fesztivál tematikája minden évben változatlan, mégis, nekem arra kell vigyáznom, hogy ne ismételjem meg önmagam, hogy minden évben új ötlettel rukkoljak elő. Az idei fesztivál dizájnját illetően csak egyetlen kikötésem volt: vidám legyen a plakát és az arculat. Ezzel azt igyekeztem szimbolizálni, hogy még ilyen nehéz időkben sem szabad megfeledkezni a pozitív gondolkodásról – jegyezte meg a tervező.

Maja Alvanović, a fesztivál fellépője kifejtette, hatalmas megtiszteltetés számára a rendezvény idei programjában szerepelni. Mint elmondta, egyetemista évei óta követi a fesztivált, amely számára mindig is az első számú újvidéki zenei esemény volt. Rámutatott, mindig rengeteg inspirációt szerzett a rendezvényen, amely mély nyomott hagyott zenei munkásságában.

Csík István, Alvanović kollégája, fellépő hasonló hangnemben nyilatkozott. Elmondta, minden évben nagy eseménynek számít a fesztivál. Várja az ideit is, hiszen múltbéli fellépési tapasztalatai arról tanúskodnak, hogy a zenészek hálás közönség előtt játszanak minden évben. Pont emiatt fog zenekaruk mindent beleadni.

Aleksandar Plačkov, a fesztivál hivatalos fotósa és az idei rendezvénnyel egybekötött fotókiállítás szerzője kifejtette, hogy kemény feladat volt 15 év emlékeit, pillanatait mindössze 50 képbe zsúfolni, ezért döntöttek úgy, hogy részletekben dolgozzák fel a fesztivált, vagyis 1-2 évet mutatnak be az elkövetkezőkben.

– A dzsessz egy borzasztóan igényes zenei forma, amely nagy tudású, tehetséges muzsikusok szakterülete. Megtiszteltetésnek számít, hogy ilyen művészek minden évben nyomot hagynak Újvidék kulturális életében – vélekedett a rendezvényről Plačkov.

Vesna Kaćanski kifejtette, a fesztivál anyagi problémákkal küzd, vagyis képtelen bármilyen zenei kiadvánnyal előrukkolni, amely magába foglalná az elmúlt 15 év főbb pillanatait. Reményét fejezte ki, hogy ez az elkövetkezőkben változni fog, hiszen a fesztivál kinőtte eddigi kereteit, és a komolyabb zenei események irányába tart.

Az idei program több ismert nevet is felvonultat majd. A fellépők között lesz Harcsa Veronika és Gyémánt Bálint duója, a Majamistry trio and Friends nevű formáció, amelyben Alvanović és Csík muzsikálnak, Peter Beets triója, Matt Bianco formációja, a Steve Swallow Quintet és Kenny Barron és Dave Holland duettje.

A fesztivállal egybekötött programok között lesz a már védjegynek számító örömzenélések (Jamm Sessionök), Vojislav Bubica Simić könyvének bemutatója, több fényképkiállítás és előadás.