2024. szeptember 3., kedd

Olaszországban koncertezik Mezei Szilárd

Az improvizatív zenész és zeneszerző a Lucca International Festivalra kapott meghívást

Olaszországban koncertezik a zentai improvizatív zenész és zeneszerző, Mezei Szilárd, aki meghívást kapott a Lucca International Festival elnevezésű kortárszenei fesztiválra, amelyet július 25. és augusztus 2. között szerveznek meg Lucca városában. Mezei Szilárd az olaszországi zenészekkel alkotott triójával lép színpadra a fesztiválon, ahol műhelymunkát is tart majd a résztvevőknek. A zeneszerző emellett több fontos projektumon is dolgozik párhuzamosan, és a közeljövőben újabb külföldi vendégszereplések is várnak rá.

– A Lucca International Festival elnevezésű kortárszenei fesztiválon rezidens zeneszerzőként leszek majd jelen. Két darabomat fogják játszani, egy improvizatív zenei műhelyt is tartok, valamint egy koncertet is adunk egy ottani zongoristával, Nicola Guazzalocával, akivel már régóta együtt játszunk, majd vele és egy szaxofonossal együtt, akikkel egyébként korábban már egy közös lemezünk is megjelent, egy kisebb turnén is részt veszünk, amelynek keretében több olaszországi városba is ellátogatunk – magyarázta lapunknak nyilatkozva Mezei Szilárd. – Az olaszországi fellépéseink teljes egészében az improvizációra épülnek majd, hiszen a két említett zenésszel megvalósított projektumaink során mindig is ezt az irányvonalat képviseltük, és mivel ez egy nagyon jól működő trió, így ezúttal is teljes mértékben a szabad improvizáció által kínált lehetőségekre építünk majd. A műhelymunka keretében azoknak a fiatal zenészeknek fogok módszerbemutatót tartani, akik bejelentkeztek a fesztiválra. Azt fogom csinálni, amit Újvidéken, illetve az egyéb olyan helyszíneken is szoktam, ahol rendszeresen tartok műhelyeket. Elsősorban a gyakorlatra helyezem majd a hangsúlyt, ugyanis azt szeretném, ha a zenészek megtapasztalnák az improvizáció élményét, már amennyire erre a szűk időkeret lehetőséget ad – tette hozzá Mezei Szilárd, aki elmondta, a korábbi olaszországi vendégszereplései során mindig kiváló közönsége volt, amelynek tagjai rendkívül jól fogadták azt a fajta zenét, amit képvisel, és mivel a Lucca International Festival szervezői nagyon lelkesek, abban bízik, hogy mindez a nyári időszak ellenére ezúttal sem lesz másként.

Az improvizatív zenész és zeneszerző elárulta, mostanában sokat komponál, hiszen több projektumon is dolgozik párhuzamosan, augusztusban újabb felvételre készülnek a vajdasági magyar népdalokat felölelő projektum keretében, valamint egy színházi előadáshoz is ír zenét, szeptemberben pedig egy másik improvizatív zenei trióval Svédországba és Norvégiába készül, így a nyári időszak ezúttal nem elsősorban a pihenésről, sokkal inkább a munkáról szól számára.