2024. augusztus 16., péntek

Köszöntő

Negyedik CD-jével jelentkezett a Juhász zenekar

Január 22-én 19 órakor Szabadkán, a Népkör MMK magyar kultúra napi műsorának keretében mutatja be legújabb lemezét a Juhász zenekar. Ahogy Juhász Gábor elmondta, a 12 népdalcsokrot tartalmazó, 500 példányszámban megjelent CD-n tulajdonképpen a különböző tájegységek népzenéit, népzenészeit, néptáncosait, adatközlőit köszöntik. A lemez kiadója a Népkör, a felvételeket a budapesti E33 Stúdióban rögzítették. Támogató a Népkör, a Szabadkai Piacok, a Szekeres László Alapítvány és a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt.

– Amikor egy lemez anyagát készítjük elő, a közönség reakcióit is figyeljük koncertek, táncházak alkalmával. Ekkor is jönnek olyan inspirációk, amelyek egy-egy dalt vezetővé tudnak tenni, látjuk, hogy mit szeret a közönség. Általában úgy szokott lenni, hogy amikor észrevesszük, hogy valamelyik dalt szereti a közönség, akkor aköré építünk egy népdalcsokrot, hasonló dallamokkal – hallottuk Juhász Gábortól.

A Köszöntő című lemez vezérfonala a köszöntők. Egy köszöntővel indul az egész CD, s az ezt követő népdalcsokrok is tulajdonképpen köszöntők, amelyekkel az adott tájegységet, adatközlőket, néptáncosokat, népzenészeket köszöntik. A lemezen a többi között hallhatók dunántúli, rábaközi, sárközi, Galga menti, eleki román, kalotaszegi dalok, és vajdasági összeállítások is szerepelnek rajta, egy horgosi lakodalmas összeállítás és bánáti gyűjtésből származó rabénekek is.

A szabadkai lemezbemutató után Magyarországon is bemutatják a CD-t, mert már van néhány magyarországi felkérésük, sőt a müncheni táncháztalálkozóra is meghívást kaptak, de persze Vajdaság irányába is nyitottak.