2024. július 17., szerda
ELECTE EGYESÜLET

„Komolytalan komolyzene”

Az idén is kifejezetten gazdag programmal várja a zenekedvelő közönséget a szabadkai Electe Egyesület az ez évi hangversenyekre. Ahogy azt Görög Noémitől, az egyesület művészeti vezetőjétől és Miloš Radovićtól, az egyesület elnökétől megtudtuk, az idei koncertek programja is a tavalyihoz hasonlóképpen alakul, többféle zenét hallhatunk a barokk művektől a kortárs szerzeményekig.

A hangversenyszezont Ognjen Popović klarinétművész és Uki Ovaskainen zongoraművész nyitja meg csütörtökön 20 órakor a szabadkai városháza dísztermében. Ez lesz egyben a Femus nemzetközi klasszikus zenei, versenyjellegű fesztivál kezdete is. E megmérettetésre több mint 100, hazai és külföldi fiatal jelentkezett a többi között Szegedről, Budapestről, Belgrádból, Újvidékről, Nišből, Bosznia-Hercegovinából is. A közönség egy 10 perces filmet is láthat a tavalyi Femusról. A belépés ingyenes.

Az Electe hangversenyei a szabadkai városházán lesznek láthatóak, hallhatóak februártól decemberig havonta egy, kivéve a szeptembert, amikor is a koncertnek a Képzőművészeti Találkozó ad otthont. A nyár folyamán pedig a Magyar Nemzeti Énekkar fellépése is várható. A hangversenyszezont az Electe ünnepi hangversenye zárja, amelyen – a művészeti vezető szavaival élve – kicsit komolytalanok lesznek.

Az idei hangversenyévad koncertjei:

Február 21.: Ognjen Popović (klarinét) és Uki Ovaskainen (zongora) évadnyitó hangversenye

Február 24.: A díjazott növendékek ünnepi hangversenye

Március 26.: Verdi- és Wagner-est

Április 16.: Fiatal művészek jótékonysági hangversenye

Május 7.: Papandopulo Quartet

Június 21.: Szenvedély, rejtély és önkívület – Milan Miladinović, zongoraművész

Szeptember 26.: Bevezetés a kortárs művészetbe

Október 18.: Kamarazenei est

November 29.: Orosz zeneszerzők estje

December 13. Electe ünnepi hangverseny