2024. július 17., szerda

Kié ez a zene?

Októberben zárul a Kié ez a zene elnevezésű IPA-projektum, addig még három koncert várja a közönséget, és egy zenei tábor a diákokat

Szerbiai és magyarországi diákok közösen adnak elő népi, kóruszenei, egyházi és kamarazenei műveket Vajdaságban és Magyarországon is a folyamatban lévő Whosemusic, azaz Kié ez a zene? című IPA-projektumban, amely a Garden Quartet Kamaraegyüttes Egyesület civil szervezet és a Szegedi Tudományegyetem Zeneművészeti Szakközépiskolájáért Alapítvány együttműködése. A projektum összértéke mintegy 100 ezer euró, a 85 százalékát finanszírozza az unió.

Tóth Imre, a Garden Quartet Kamaraegyüttes Egyesület civil szervezet alapítótagja és Antal István alapítótag, projektvezető arról számolt be, hogy a projektum sikeres, eddig mintegy 10 eseményt szerveztek meg a projektum keretében.

– Amikor meglapítottuk a civil szervezetet 2007-ben, már akkor belefoglaltuk a statútumba, hogy nem csak mi négyen, a vonósnégyes tagjai fognak koncertezni, hanem egyéb művelődési intézményekkel is együttműködünk országon belül és kívül, hangversenyeket szervezünk, gyerekekkel foglalkozunk, népszerűsítjük a komolyzenét. A Kié ez a zene? projektumnak is hasonló célkitűzései vannak, ezért is találtuk meg benne magunkat – hallottuk Tóth Imrétől – Három évvel ezelőtt megkeresett minket Újvári István, a szegedi Vántus István Zeneművészeti Szakközépiskola igazgatója és a Szegedi Tudományegyetem Zeneművészeti Szakközépiskolájáért Alapítvány elnöke, azzal, hogy érdekeltek egy közös projektumban, az alapítvány partnert keresett. A projektum neve Kodály Zoltánra utal, aki azt mondta, hogy a zene mindenkié, és az is a cél, hogy valóban mindenkié lehessen a zene, fiatal diákok, zeneiskolások egymással, egymás kultúrájával, zeneművészetével ismerkedhessenek, és a közös zenélés öröme által ismerkedjenek egymással. A projektum kétéves, eddig számos koncertet és zenei tábort is szerveztünk.

Áttekintve a projektum eddigi eseményeit, azt látjuk, hogy tartottak már kamarazenei koncertet Szegeden és Zomborban, egyházzeneit Szabadkán és Deszken, népzeneit Ópusztaszeren, kóruszeneit Újvidéken és Magyarkanizsán, valamint a szegedi Vántus István Zeneművészeti Szakközépiskola szervezte nagy múltú csongrádi zenei táborban is részt vehettek a legügyesebb zenedés diákok, akik kiváló szakemberektől tanulhattak az egy hét alatt, de itt a tanárok is továbbképzésen vehettek részt. A koncertek sora egyházzenei koncerttel április 20-án folytatódik Zentán, majd következik a csongrádi zenei tábor, ahova 20 diák és 4 tanár juthat el ingyen a projektum keretében az uniós támogatásnak köszönhetően, szeptember 28-án Hódmezőváráshelyen lesz fellépés, a projektum zárása pedig a tervek szerint Szabadkán történik meg október 26-án két hangversennyel és a zárókonferenciával.

– E határon átnyúló kulturális együttműködésbe igyekeztünk bevonni nemcsak a szabadkai, hanem más zenedék diákjait is, illetve olyan tanulókat, akik zenével foglalkoznak, igyekszünk bemutatni a legtehetségesebb fiataljainkat a közös megbeszélésen alapuló hangversenyprogramban. Különböző hangszereken különböző stílusú művek hangzanak fel különböző helyszíneken, ez mindenképpen élményt nyújthat a fellépőknek és a közönségnek is – mondta Antal István.