2024. július 16., kedd
NIŠVILLE JAZZFESZTIVÁL

Constantinus Clint Eastwoodnak

A Nišville Jazzfesztivál Constantinus császár szobrocskával járó különdíjjal jutalmazza Clint Eastwood világhírű színészt, filmrendezőt és szenvedélyes jazzrajongót a jazzkultúra népszerűsítése érdekében tett erőfeszítéseiért. Tiszteletére a fesztivál alatt ingyenesen látogatható filmszínpadon vetítésre kerül majd Bird című játékfilmje, amely Charlie Parker legendás szaxofonos életéről szól, első rendezői alkotása, a Játszd le nekem Mistyt! (Play Misty for me) című játékfilmje, amelyben Eastwood egy rádiós jazz-lemezlovast játszik, valamint Blues piano című dokumentumfilmje.

Clint Eastwood filmszínészként szerzett világhírnevet. Pályafutását Sergio Leone spagettiwesternjeiben (Egy maréknyi dollárért; Pár dollárral többért; A Jó, a Rossz és a Csúf) kezdte a hatvanas években. A rideg vadnyugati hősnél nem kevésbé emlékezetes a Piszkos Harry-opusban nyújtott alakítása Harry Calahan felügyelő szerepében. Színészkedés mellett 1971 óta párhuzamosan rendez is. Színészként és/vagy rendezőként mintegy hetven film fűződik a nevéhez. Fontosabb alkotásai között mindenképpen meg kell említeni a Nincs bocsánat (Unforgiven), a Millió dolláros bébi (Million Dollar Baby) és a Gran Torino című műveket.

Kevésbé köztudott, hogy Clint Eastwood zenét is szerez, és zongoristaként javarészt egyedül játssza el a filmjeiben felcsendülő szerzeményeket, amelyekért több jelentős díjat is kapott. 2007 szeptemberében a Berklee College of Music tiszteletbeli doktorává avatták, ezt a kitüntetést – amely bevallása szerint az egyik legjelentősebb a számára – a Monterey Jazzfesztiválon vette át.

A Nišville Jazzfesztivál szervezőbizottsága még az év elején meghívta Clint Eastwoodot, hogy legyen a fesztivál díszvendége. A díjat a rendezvény nyitónapján, augusztus 15-én adják át neki. Amennyiben nem tud ott lenni Nišben, a díjat helyette fia, Kyle Eastwood jazzbőgős és zeneszerző veszi majd át, aki együttesével az adott este lép föl a fesztiválon.

Az idén harmincadik alkalommal megrendezendő Nišville Jazzfesztivál augusztus 15-től 19-ig tart a niši várban. A jazz kedvelői két színpadon négy napon át többek között megnézhetik és meghallgathatják Ron Carter világhírű nagybőgőst a Golden Striken Trio kíséretében; a Gremmy-életműdíjas Ginger Baker dobost, aki zenekarával és Pee Wee Ellis szaxofonossal közösen áll közönség elé; Ray Gelato brit szaxofonost és énekest The Giants nevű együttesével; az afro-kubai jazz gurujaként emlegetett kubai Bobby Carcasses multiinstrumentalistát; Marius Neseт fiatal norvég szaxofonost; а Grammy-díjas Adam Nussbaum dobost, aki az Adam Nussbaum ZZ Quartet keretében lép színpadra; az amerikai Hubert Tubbs & Blues and Soul Revue-t; az Olaszországból érkező nagybőgős és zeneszerző Niccolo Faraci kvartettjét; az acid jazz, funk, chilout, soul, latino műfajokat ötvöző Jazzanova Live ft. Paul Randolph berlini formációt; Duško Gojkovićot, térségünk egyik legismertebb jazz-zenészét, aki Belgrade Summit Octet nevű zenekarával lép föl; a Sergej Trifunović & Moondance Big Bandet; a Vasil Hadžimanov Bandet, valamint a Deca Loših Muzičara nevű együttest.

A belépőjegyek egy napra 1000, négy napra 3000, egyetemistáknak pedig 2500 dinárba kerülnek. Évi százezer látogatójával a dél-szerbiai városban megrendezésre kerülő Nišville a leglátogatottabb jazzfesztivál Délkelet-Európában.